image
Sursa foto: Profimedia Images

Peste 10 000 de persoane au fost arestate, după protestele din Kazahstan

Încă cel puţin 1.700 de persoane au fost arestate la Alma-Ata, capitala economică a Kazahstanului şi scena celor mai grave violenţe din timpul recentelor acţiuni de protest antiguvernamentale, potrivit DPA, care adaugă faptul că mass-media kazahe i-au catalogat pe cei reţinuţi drept „hoţi şi alţi criminali”, informează Agerpres.

Numărul persoanelor reţinute la nivel naţional depăşeşte cifra de 10.000, dar situaţia din această ţară imensă central-asiatică pare să se stabilizeze, după manifestaţiile declanşate la 2 ianuarie în urma dublării preţului la carburanţi.

Militanţii pentru drepturile omului au cerut guvernului kazah să se asigure ca toţi protestatarii reţinuţi să beneficieze de un proces echitabil.

Totodată Statele Unite au cerut marţi Rusiei să îşi retragă rapid forţele trimise în Kazahstan, informează AFP, citată de Digi24.

„Atât timp cât forţele OTSC nu s-au retras vom continua să le cerem (...) să respecte drepturile omului şi să îşi respecte angajamentul de a se retrage rapid din Kazahstan, aşa cum a fost solicitat de guvernul kazah”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, în cadrul unui briefing de presă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: