„Dragă M., sunt divorțat și nu mai găsesc niciun sens în viață”

Dragă M.,

Sunt tatăl a doi copii și de 8 ani sunt divorțat, iar custodia copiilor o deține mama lor. Încă nu am acceptat faptul că nu mai sunt în sânul familiei în care am trăit timp de 21 ani. Mi-e greu să accept că nu-i am alături.

Am fost despărțiți timp de un an, după care am revenit. Totuși, relația a eșuat. Sunt într-un cerc vicios din care nu găsesc ieșire. Uneori am gânduri să scap din el prin calea mai ușoară, adică prin suicid. Dar atunci mă gândesc la copii și la apropiați, că prin asta le voi lăsa o durere mare și întrebări fără răspuns.

Ca să mă descarc emoțional, comunic cu prietenii și rudele. Parcă mă ajută, însă doar temporar. Probabil pentru că familia care este sensul vieții mele.

Stima de sine e la pământ. Nu-mi găsesc motivația de a continua, nu mai găsesc niciun sens. Nu mă lasă gândul că viața s-a schimbat radical și că trebuie s-o iau de la capăt. Ajutați-mă să depășesc această situație care mă distruge.

RĂSPUNS

Din păcate, a fi din nou singur nu este deloc ușor, cu atât mai mult când ai și copii, dar momentele de suferință sunt cele în care creștem și ne dezvoltăm. Poate fi un prilej oportun când te poți cunoaște mai bine, îți poți asculta emoțiile și nevoile, realizezi ce ai face diferit data viitoare, ca ulterior să pășești într-o relație mai încrezut și mai pregătit.

Înțeleg cât de rău te simți, încât ai ajuns la deznădejde, văzând o cale mai ușoară de a scăpa de durere, dar asta nu înseamnă că ești slab. Cel mai frecvent aceste gânduri negative apar când trecem prin depresie. Specialiștii ne spun că situațiile conflictuale, divorțul se numără printre factorii care contribuie la apariția acestei tulburări.

Fiind deprimat și anxios, mintea ta se concentrează exclusiv pe negativ:

  • gândești în termeni generali – „Niciodată nu o să mai fiu fericit”;
  • nu te consideri bun de nimic – „Nu pot să fac nimic cum trebuie”;
  • te vezi în lumina cea mai rea – „Sunt un ratat”.

Ar fi bine să înțelegi că aceste gânduri nu reprezintă realitatea și doar te țin blocat în autocritică, indecizie și pasivitate. Mă bucură faptul că copiii și apropiații reprezintă motive pentru a trăi și a merge mai departe. Fiind rănit, respins, nedreptățit, mintea ta îți spune acum că viitorul este fără speranță, iar lipsa acestei speranțe te protejează să nu fii dezamăgit atunci când lucrurile nu merg bine. Ce poți face?

  • Notează ce motive ai să crezi că totul este pierdut, apoi analizează-le;
  • Acționează ca și cum nu ar fi totul pierdut. Observă ce schimbări pozitive se produc;
  • Ce obiective pot fi atinse? Concentrează-te asupra lor;
  • Înțelege că nu ai nevoie de un anumit om sau experiență pentru a fi fericit.

Ca multe alte persoane, poate crezi că motivația apare de la sine. Nici un scop nu ți se pare atrăgător, iar pasivitatea îți aduce mai puține satisfacții, te simți din ce în ce mai neajutorat. Este adevărat că până vei ajunge să te simți mai bine va trebui să suporți disconfortul prezent. Nu aștepta ca motivația să apară, acțiunea creează motivație! Următorii pași te pot ajuta să-ți crești motivația:

  • Fă ceea ce nu ai chef să faci;
  • Când spui că nu ești motivat să faci ceva, de fapt, spui: „Nu vreau să fac asta”.
  • Gândește-te la câteva lucruri pe care ar fi bine să le faci dar nu vrei, și fă-le!
  • Crește rezistența la disconfort.
  • Enumeră câteva lucruri care ți-au părut incomode, dar pe care le-ai făcut oricum. Cum te-ai simțit după asta?
  • Recunoaște că disconfortul este temporar. Nu te va ucide, te va face mai puternic.
  • Asumă-ți un oarecare disconfort. Urmărește lucrurile incomode pe care le faci. Vezi dacă există o legătură între ele și rezolvarea lor.
  • Stabilește obiective pentru ziua, săptămâna, luna viitoare. Întreabă-te cum ți-ar plăcea să arate viața ta? Nimeni nu știe mai bine decât tine.
  • Planifică activități care îți plac (ascultă muzică, ieși cu prietenii, întâlnește-te cu copiii, fă sport etc.).
  • Oferă-ți laude pentru ceea ce faci. Imaginează-ți un copil care este lăudat când face anumite activități. Cum se simte? Ce vrea să facă? Cu siguranță ar vrea să repete aceste comportamente.
  • Analizează costurile și beneficiile de a face ceva.

De exemplu: Fac sport

Care este costul să practic sportul? – Oboseală, transpirație, disconfort.

Care sunt beneficiile pe termen scurt? – Îți distragi atenția de la gândurile negative, te simți mai energic, crește nivelul de endorfine, care te ajută să te simți mai bine.

Faptul că ai divorțat nu are nici o legătură cu valoarea ta ca persoană. Relația încheiată nu este dovada unui eșec personal. Ai putea crede că este ceva în neregulă cu tine, că nu te-ai străduit suficient. Însă o relație eșuată este doar o încercare din care poți învăța multe lucruri. Nu este nevoie să te pedepsești ori să te învinovățești.

Recomandările de mai jos te pot ajuta să-ți crești stima de sine:

  • Recunoaște-ți punctele forte și limitele personale.
  • Fă o listă cu realizările până în prezent. Ce vorbesc ele despre tine?
  • Manifestă auto compasiune și compasiune față de ceilalți.
  • Fă loc de greșeli în viața ta.
  • Acceptă să fii „suficient de bun”, nu perfect.
  • Învață să te iubești necondiționat indiferent de ceea ce faci sau nu faci, statut, aprecieri sau critică din partea celorlalți.
  • Nu lua lucrurile în mod personal. Cele mai multe lucruri nu depind doar de tine.
  • Învață să te ierți!
  • Inițiază propria Declarație a drepturilor, citește-o cât mai des posibil

Exemplu:

Am dreptul de a căuta fericirea și acceptarea de sine;

Am dreptul de a face greșeli;

Am dreptul de a nu obține aprobarea tuturor;

Am dreptul de a fi suficient de bun etc.

Nu te aștepta la un rezultat imediat, autostima nu se construiește dintr-o dată, ci este un proces de durată.

Mintea ta interpretează gândul că totul s-a schimbat radical și s-o iei de la capăt pare fi ceva groaznic, o schimbare globală cu care nu te vei descurca. Poți ataca aceste gânduri pentru ca ele să nu mai aibă putere asupra ta. Răspunde în scris la câteva întrebări și analizează:

  • Dacă fac o ierarhie cu toate lucrurile rele care mi s-au întâmplat sau care mi se pot întâmpla, cât de grav este evenimentul de față?
  • Dacă nu am încotro și ar trebui să fac față celui mai groaznic lucru care s-ar putea întâmpla, ce aș face concret?
  • Cum m-am descurcat cu dificultățile în trecut? Ce m-a ajutat atunci?
  • Ce înseamnă pentru mine „totul s-a schimbat”?

Totul însemnând absolut tot: colegi, apropiați, serviciu, felul în care auzi, te miști, localitate, țară etc. Nu-i așa că doar unele lucruri nu mai sunt la fel?

Îți vine să crezi sau nu, dar partenera ta și copiii la fel trec prin momente grele. Cel mai eficient ar fi să discutați cu fosta soție despre căsnicia din trecut, despărțire, pentru a pune punct relației într-un mod conștient și asumat.

Drumul comun legat de creșterea copiilor este și el un subiect important. Studiile ne spun că atunci când părinții se ceartă, copiii se simt neplăcut și nu știu de partea cui să fie. Copiii au nevoie de o mamă și un tată fericiți, la care să aibă acces, nu neapărat o mamă și un tată care să locuiască împreună. Pentru menținerea unei relații bune cu copiii:

  • Nu vorbi rău niciodată despre mama lor;
  • Fă-ți timp pentru ei. Găsește ocupații comune, plimbări, excursii, etc.
  • Încurajează-i să gândească singuri;
  • Învață despre nevoile și particularitățile de vârstă a copilului;
  • Recunoaște și validează sentimentele copilului:

Exemplu: Înțeleg că te simți trist/ă acum. Emoțiile tale sunt firești, având în vedere ce se întâmplă  în viața ta. Acum pare că tristețea va dura la nesfârșit, te copleșește uneori și crezi că nimeni nu te înțelege cu adevărat. Dar tristețea spune ceva despre tine, despre capacitatea ta de a iubi, că ții la cei dragi.

Va dura ceva timp să parcurgi recomandările enumerate pentru a te simți mai bine, dar rezultatul merită implicarea!

Alături de un specialist,  ai putea descoperi acele tipare mintale dezvoltate în copilărie, care la maturitate ne fac mai mult rău decât bine. Una dintre ele este „capcana abandonului”, convingerea profundă că poți rămâne singur, că ceilalți se vor îndepărta, poți fi abandonat și izolat emoțional pentru vecie. Psihoterapeutul te poate ajuta să înțelegi originea și cum poți schimba aceste capcane.

Dacă simți că nu mai poți controla gândurile despre moarte, apelează neapărat la un specialist din Centrele Comunitare de Sănătate Mintală, deoarece ei au ajutat foarte multe persoane cu astfel de probleme. În unele cazuri, creierul, ca oricare alt organ, are nevoie de tratament medicamentos pentru a funcționa mai bine.

Poți apela cu încredere la specialiștii în domeniul sănătății mintale, care activează în cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală din Moldova

Rubrica „Dragă M.” este realizată de Moldova.org în parteneriat cu proiectul moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Răspunsurile la scrisorile primite de la cititori sunt pregătite de specialiști în sănătate mintală.

Oricine ne poate scrie anonim despre problemele cu care se confruntă, completând acest formular, având și posibilitatea să lase o metoda de a fi contactați pentru întrebări de concretizare din partea specialistei/ului în sănătate mintală care va prelua cazul. Confidențialitatea datelor cu caracter personal este asigurată.

Ilustrație de Natalia Gârbu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.