Actualitate

Gheorghe Petic: „Aştept în continuare scuze publice din partea Procuraturii, deoarece am fost defăimat public”

Pentru că nu i-au fost adresate scuze după ce s-a demonstrat că dosarul a fost fabricat, Gheorghe Petic a depus, la 20 decembrie, un demers la Procuratura Generală, în care anunţat că este în aşteptarea scuzelor publice.

La 4 ianuarie, fostul poliţist a expediat un mesaj în adresa Procuraturii Generale pentru a afla dacă s-a luat act de demersul său. În răspunsul oferit, petiţionarul a fost anunţat că demersul său a fost expediat la Procuratura Bălţi, deoarece „scuzele oficiale se aduc de procurorul care a exercitat sau condus urmărirea penală ori de procurorul ierarhic superior”.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Gheorghe Petic a comunicat că dosarul penal pentru viol a fost pornit de Procuratura din Ungheni, după care a fost transmis în gestiunea Procuraturii Bălţi, iar acuzarea în instanţă a fost susţinută de Procuratura Orhei.

„Aştept în continuare scuze publice din partea Procuraturii, prin intermediul mass-media, deoarece am fost defăimat public”, a precizat Petic.

Fostul poliţist de frontieră a mai comunicat că va depune o cerere în instanţa civilă şi va solicita de la stat prejudicii morale şi materiale, pe care le-a estimat la 5.000.000 de lei.

„Eu aş fi solicitat această sumă de la poliţiştii, procurorii şi judecătorii implicaţi. Dar legea prevede că trebuie să le solicit de la stat. Oricum, sper că va fi pornită o acţiune civilă de regres şi cei care mi-au fabricat dosarul şi m-au băgat în închisoare să fie impuşi să plătească”, a punctat Petic.

Gheorghe Petic, învinuit de comiterea unui viol în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, a fost achitat, la finele lunii noiembrie a anului trecut, de către Judecătoria Orhei. Decizia a fost luată la două săptămâni după ce procurorul pe caz, Vadim Machedon, a retras acuzaţiile. Cu o lună înainte de a fi achitat Petic, pretinsa victimă a violului şi-a retras acuzaţiile şi a oferit detalii cum a fost fabricat dosarul.

Femeia se află în arest preventiv pentru că a făcut declaraţii false şi l-a învinuit nejustificat pe Gheorghe Petic că a violat-o. Amintim că, toamna trecută, fostul şef adjunct al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului de Interne (SPIA), Vadim Mânzărari, şi alți cinci angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de fabricarea dosarului pentru viol pe numele lui Gheorghe Petic.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat că l-a citat pe fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, în dosarul fabricării cauzelor penale în privința activistului Gheorghe Petic și membrului Platformei DA, Ruslan Verbițchi.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament. Reţinerea a avut loc la puţin timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanţii guvernării lui Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *