(video) Vicepremierul Spînu: Suntem în continuare într-o situație dificilă. Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie sau decembrie

Republica Moldova în continuare se află într-o situație dificilă, afirmă vicepremierul, Andrei Spînu. „Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza gazelor nu este o criză a R. Moldova, este la nivel european și care afectează țara noastră în mod direct”, a spus Spînu.

Foto: UNIMEDIA

„Vreau să vă dau cifre exacte care reprezintă situația exactă a Moldovei în acest context. În luna noiembrie prețul de achiziție a gazului conform indexului bursier, prețul de piață, a fost de 1104 dolari pentru mia de metri cubi. Gazul achiziționat de Moldova a fost de 485 de dolari.

În decembrie, prețul de achiziție de pe piața a fost de 986 dolari, gazul achiziționat de Moldova a fost de 450 dolari. S-a vehiculat în presă cifra de 550 dolari, ceea ce nu este adevărat, prețul de achiziție a gazului pentru decembrie a fost 450 dolari.

Pentru ianuarie prețul mediu de piață este de 1359 dolari, în decembrie am avut noi daca vreți vârfuri de preț la nivel european. În ianuarie avem gaz cumpărat cu 646 dolari sau cu 52% mai ieftin decât prețul mediu bursier.

„Am văzut facturile și reacțiile și le înțelegem, știu că oamenii privesc cu maximă îngrijorare, facem tot posibil ca să identificam care are fi alternativele. Avem de făcut 2 lucruri: Moldovagaz să găsească soluții pentru achitarea avansului pentru ianuarie, din informația pe care o dețin până la sfârșitul săptămânii Moldovagaz va achita integral pentru luna decembrie, pentru achitarea consumului nu sunt probleme, va fi achitat până la sfârșitul acestei săptămâni”, a adăugat acesta.



Pub