Cenușa: Guvernul este în panică. A creat o falsă impresie că ține sub control situația, acum trebuie să explice de ce nu există mișcări în domeniul energetic

„Guvernul este în panică (încă deghizată) pentru că criza energetică nu s-a finalizat anul trecut”. Declarația a fost făcută de analistul Dionis Cenușa, care mai afirmă că este încă greu de înțeles de ce nu s-a comunicat continuu și acționat strategic pe acest subiect. În acest sens, analistul a remarcat 2 aspecte care merită atenție.

Foto: UNIMEDIA
„- În decembrie 2021, Guvernul a creat o falsă impresie că ține sub control situația. Mă refer la documentul (foarte slab) adoptat pe 14 decembrie, fără consultări publice etc., elaborat și adoptat (aparent) în grabă înainte de summitul de la Bruxelles, pentru a putea demonstra progres vizavi de gestionarea subiectului și a putea semna acordul de finanțare bugetară cu UE (în valoare de 60 de milioane euro).

- Nici până acum nu s-a început lucrul la un plan de acțiuni pentru consolidarea securității energetice. Despre elaborarea acestui document a vorbit guvernul și tot acesta a fost solicitat de Consiliul Suprem de Securitate la finele lunii octombrie 2021”, a scris Cenușa.

În opinia sa, autoritățile trebuie să explice de ce nu există mișcări în acest domeniu și să asigure o transparență totală asupra procesului.

„Între timp, autoritățile împreună cu MoldovaGaz trebuie să găsească soluții urgente pentru a achita pentru gazul consumat (până pe 20 Ianuarie, adocă în având și ulterior). Este o misiune dificilă pentru guvern care trebuie să găsească bani noi pentru compensații. Acest sunt costurile pe care guvernare le plătește pentru că nu aplică tehnicile de analiză a riscurilor (identificarea surselor de risc, vulnerabilităților, probabilități, impactului etc.). Alte costuri pe care le va plăti guvernarea vor fi, din nefericire pentru aceasta, de ordin politic”, a conchis analistul.

Republica Moldova în continuare se află într-o situație dificilă, afirmă vicepremierul, Andrei Spînu. „Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza gazelor nu este o criză a R. Moldova, este la nivel european și care afectează țara noastră în mod direct”, a spus Spînu.


Pub