Igor Dodon, cu un îndemn către conducerea de vârf a țării: În următoarele două săptămâni, cetățenii vor fi copleșiți de criza energetică

Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon a venit cu îndemn către conducerea țării să dialogheze cu Rusia pentru a obține un preț mai mic la gazele naturale. „Lăsați aroganţa, și încetați jocul de-a isteria rusofobă şi solicitați în regim de urgenţă negocieri la nivel înalt cu partenerii noştri strategici ruşi pentru a identifica soluții de a sprijini poporul moldovenesc să supraviețuiască în această iarnă”, a declarat Dodon pe pagina sa de facebook.

Foto: UNIMEDIA

„În următoarele două săptămâni, Moldova și cetățenii săi vor fi copleșiți de criza energetică, cu o creștere exorbitantă a tarifelor și prețurilor la majoritatea mărfurilor și serviciilor.

În luna ianuarie, preţul la gazele naturale se apropie de $650, ceea ce înseamnă de 1,5 ori mai mult decât în luna noiembrie 2021 şi de peste 5 ori mai mult decât acum un an ($123 în luna ianuarie 2021).

După ce tarifele la gazele naturale pentru populație au fost majorate în această toamnă de 2,5 ori şi după ce au fost cheltuite în mod nejustificat alte câteva miliarde de lei din mijloacele bugetare (următoarea guvernare va trebui încă să se clarifice cu aceste scheme şi fraude), în timpul apropiat se aşteaptă o majorare repetată a tarifelor la gazele naturale, iar pe lângă aceasta, la electricitate, căldură şi, în lanţ, la toate mărfurile şi serviciile.

Fondurile bugetare şi împrumuturile externe (credite FMI şi UE, pe care următoarele guverne şi generaţii vor trebui să le ramburseze) sunt investite nu în economie şi agricultură, în infrastructură şi construcţia drumurilor, în majorarea salariilor şi îndemnizaţiilor sociale, ci sunt îndreptate spre acoperirea greșelilor, aroganţei şi iresponsabilităţii guvernării actuale.

Conform rezultatelor din a doua jumătate a anului 2021, este vorba despre câteva miliarde de lei, iar în anul curent, neprofesionalismul actualei guvernări ne va costa peste zece miliarde de lei doar din sursele bugetare, şi aceasta, fără a lua în calcul pierderile şi pagubele sectorului real al economiei.

În loc să elaboreze programe și măsuri de sprijinire a mediului de afaceri și a populației, care al doilea an consecutiv se află în condiții dificile de luptă cu pandemia, și să sprijine oamenii prin implementarea înlesnirilor fiscale promise, de exemplu - cota zero la impozitul pe venitul reinvestit; în loc să ajute producătorii agricoli, să susţină business startup-urile pentru tinerii antreprenori... guvernarea cheltuie în mod nechibzuit resurse bugetare colosale pentru a-şi acoperi incompetenţa în gestionarea ţării.

Încercările jalnice ale unor şefi din guvernarea moldovenească de a transfera responsabilitatea pentru acest genocid social şi energetic către ”tendințele mondiale” nu pot servi drept justificare pe fundalul preţurilor mult mai mici la resursele energetice în astfel de ţări europene, precum Serbia, Ungaria, Germania şi alte ţări, care au reuşit să ajungă la un numitor comun cu Federaţia Rusă.

În cea de-a doua jumătate a anului 2021, conducerea Moldovei a ignorat arogant toate platformele şi posibilitățile reale de a stabili un dialog direct cu conducerea de vârf a Federaţiei Ruse. Iar în ultimele luni, au fost cel puţin şapte astfel de posibilități.

Fac apel către conducerea de vârf a ţării să chibzuiască, să-şi tempereze aroganţa, să înceteze jocul de-a isteria rusofobă şi să solicite în regim de urgenţă negocieri la nivel înalt cu partenerii noştri strategici ruşi pentru a identifica soluții de a sprijini poporul moldovenesc să supraviețuiască în această iarnă”, a menționat Igor Dodon.

Republica Moldova în continuare se află într-o situație dificilă, afirmă vicepremierul, Andrei Spînu. „Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza gazelor nu este o criză a R. Moldova, este la nivel european și care afectează țara noastră în mod direct”, a spus Spînu.

Vicepremierul a ieșit astăzi în fața presei oferind detalii despre situația energetică din țară. Acesta a menționat că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului.

Săptămâna trecută, Maia Sandu a convocat CSS în legătura cu situația pe piața gazelor naturale.

Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului, a anunțat astăzi ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Asta după ce prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a crescut, în această lună, până la 646 USD pentru mia de metri cubi, cu 200 de dolari mai mult decât lunile precedente.

Acum, moldovenii plătesc 11 lei pentru un metru cub de gaze, beneficiind și de o compensație din partea Guvernului. Asta după ce tariful a crescut de aproape două ori și jumătate, începând cu noiembrie 2021.

Unii moldoveni vor să renunțe la compensațiile oferite de Guvern la facturile pentru gaz. Vicepremierul, Andrei Spînu, spune că au existat astfel de solicitări, iar MoldovaGaz urmează să lucreze la un modul care să permită acest lucru.


Pub