Cum arată una dintre cele mai exotice insule din Europa? O găseşti greu pe hartă, dar odată ajuns nu vrei să mai pleci

11 Ian. 2022, 15:34
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
11 Ian. 2022, 15:34 // Slider //  MD Bani

Cum te uiţi pe harta lumii, undeva la jumătatea distanţei dintre Europa şi America de Nord, deşi cumva mai aproape de Bătrânul Continent, se află o salbă de nouă insule ce formează arhipelagul Azore. Dacă nu eşti atent şi nu ştii exact ce cauţi, cel mai probabil o să le treci cu vederea, atât sunt de mici în economia lucrurilor. Cunoscătorii şi călătorii cu ştate vechi ştiu însă că aceste petice de pământ aruncate în mijlocul Oceanului Atlantic nu doar că nu trebuie trecute cu vederea, dar au o frumuseţe magnetică, ce te face să îţi doreşti să revii până le descoperi pe fiecare în parte sau până le dezbraci de toate secretele.

Insulele Azore sunt un grup de insule portugheze situate în mijlocul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.500 km de Lisabona și 3.900 km de coasta de est a Americii de Nord. Arhipelagul este împrăștiat pe o zonă a paralelei care trece prin Lisabona, dându-i un climat moderat, cu oscilații anuale de umiditate.

Arhipelagul Azore este aproape invizibil pe harta lumii, însă odată ce te apropii de el îţi dai seama că nu îl poţi cuprinde într-o călătorie decât dacă ai luxul timpului şi prin asta mă refer la câteva săptămâni bune, dacă nu chiar luni. Sunt nouă şi sunt mici, însă aceste insule sunt fiecare în parte o lume în sine. Una este cunoscută ca insula orhideelor, o alta ca fiind un paradis pentru pasionaţii de vinuri, o a treia găzduieşte cele mai spectaculoase cascade, iar lista poate continua cu vârfuri semeţe şi oraşe patrimoniu UNESCO, scrie ZF.

Cea mai mare, cea mai cunoscută, cea mai populată dintre toate este Sao Miguel, capitala arhi­pelagului – Ponta Delgada – fiind găzduită pe această insulă unde poposesc cei mai mulţi vizita­tori străini.

Sao Miguel are câte puţin aproape din toate, dar nu stă chiar bine la producţia de vin. De asemenea, este apreciată pentru imaginea clasică a lacurilor Sete Cidade. Este iconică şi chiar dacă pare greu de crezut că toate tonurile alea de verde şi albastru sunt reale, parcă vrei să te convingi chiar tu că natura e mai tare ca orice Photoshop. Şi bineînţeles că e!

Cei mai mulţi aleg să viziteze Sao Miguel în patru zile. Probabil că dacă te grăbeşti, ai timp să vezi multe. Însă, cu cât ai mai multe zile, cu atât le poţi face mai pe îndelete. De multe ori, drumurile din Sao Miguel sunt o destinaţie în sine, chiar şi dacă mergi fără o ţintă anume în minte. Totuşi, e greu să nu ai o ţintă când sunt atât de multe locuri de văzut. În Azore, spre exemplu, sunt singurele două plantaţii industriale de ceai din Europa – Gorreana şi Cha Porto Formoso -, construite ca două labirinte unde plimbarea devine o joacă.

Plimbarea e activitatea de bază în Sao Miguel, fie că mergi către un lac, pe o plajă ori într-un parc, fie către o cascadă (una dintre multele) – Salto do Cabrito, Salto do Farinha, cele din parcul Ribeira dos Caldeiroes sau cea de la capătul parcului Caldeira Velha presărat cu izvoare termale unde oamenii vin să se înmoaie în apele cu proprietăţi curative. Izvoare similare sunt şi la Poca Dona Beija, unde, în zilele bune, oamenii stau la coadă cu orele, dar şi la Terra Nostra Botanic Gardens, unde, după cum îi spune şi numele, ai şi avantajul unei grădini botanice luxuriante. Aici te poţi pierde sute de minute fără să simţi trecerea timpului. Complexul include şi un hotel de cinci stele ce cuprinde şi un restaurant de fine dining şi o cafenea, care e, de fapt, mai degrabă, un bar de tapas. Cea mai bună mâncare însă se zice că e la Tony’s, Caldeiras & Vulcoes, doar şi pentru că aici găseşti preparate tradiţionale precum cozido das Furnas – o tocană de carne gătită în gheizerele din apropiere, oalele fiind înghiţite de pământul fierbinte timp de 6-8 sau chiar 12 ore.

Gheizerele sunt la Fumarolas, pe malul lacului Lagoa das Furnas, al treilea cel mai popular de pe insulă după Sete Cidades şi do Fogo.

E un fel de Prâslea din poveste, nici la fel de frumos, nici la fel de spectaculoasă priveliştea – pe care cel mai bine o poţi admira de la Pico do Ferro Viewpoint -, nici la fel colorat.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău