„Groparii” supraîndatorării populației. Alaiba: Trebuie să intervenim urgent în domeniul de microfinanțare

11 Ian. 2022, 17:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Ian. 2022, 17:50 // Actual //  MD Bani

Depuatatul PAS, Dumitru Alaiba se arată îngrijorat de supraîndatorarea populației la companiile de microfinanțare, datorie care cosntituie 576 milioane de lei, potrivit lui Alaiba. Într-o postare pe Facebook, deputatul anunță că va face ordine în domeniul de microcreditare.

„În trimestrul III al lui 2021 (ultimele date disponibile) creditele OCN din categoria „compromis” (restanțe la plată mai mari de 361 de zile, adică efectiv oameni care au renunțat să mai plătească) au constituit 576 milioane lei. Asta e în creștere cu 160 milioane lei (!!!) față de începutul anului 2021.”, a scris Alaiba.

Deputatul acuză companiile de microcreditare că sunt responsabile de supraîndatorarea populației.

„Groapa supraîndatorării populației se adâncește tot mai tare și trebuie să intervenim urgent. Astea nu sunt doar cifre. Sunt, probabil, mii de oameni care au falimentat și sunt în pragul disperării. Oameni care au renunțat timp de un an de zile să-și mai plătească ratele la împrumut.”, subliniază Dumitru Alaiba.

În acest sens, Alaiba menționează că oamenii trebuie protejați în fața practicilor abuzive ale sectorului de microfinanțare.

„Oamenii trebuiesc protejați de abuzuri, iar piața de microfinanțare trebuie să se debaraseze de practicile cămătărești, să o impunem să se maturizeze. Cei ce se vor adapta noilor standarde vor avea de câștigat. Cei ce știu doar să comită escrocherii trebuie să dispară. În Moldova nu trebuie să existe rate a dobânzii de sute de procente.”, a punctat deputatul.

Companiile de microfinanțare au înregistrat un profit de 707 milioane de lei, de două ori mai mare în nouă luni ale anului 2021 față de perioada similară a anului precedent, arată datele Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Două companii au strâns 40% din totalul profitului înregistrat de cele 136 de companii. Este vorba de Easy Credit – 149,3 milioane de lei cu 28% mai mult și Microinvest cu 119,5 mil. de lei cu 41,5% mai mult față de nouă luni ale anului 2020.

În top zece cu cel mai mare profit s-au clasat IuteCredit – 67,4 milioane de lei, Expres Lesing – 33 milioane de lei, Sebo – 30 milioane de lei, Primecapital – 24 milioane de lei, Mogo – 23,1 milioane de lei, Credirapid – 22,4 milioane de lei, MikroKapital – 21,8 milioane de lei și BT Leasing cu 21,7 milioane de lei.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 11:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 11:19 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna martie 2024, Banca Națională a Moldovei a raportat o schimbare semnificativă în gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice. Conform datelor oficiale, gradul de acoperire a cererii nete de valută a constituit 86,6%, în scădere față de nivelul înregistrat în luna februarie 2024, care fusese de 90,5%.

În ceea ce privește oferta netă de valută de la persoanele fizice, aceasta a înregistrat o creștere de 4,0%, totalizând o majorare de 7,6 milioane USD față de luna precedentă. Pe de altă parte, cererea netă de valută din partea agenților economici a înregistrat o creștere și mai pronunțată, de 8,6%, însumând o majorare de 18,3 milioane USD.

Într-un context fără intervenții din partea Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară locală, leul moldovenesc a înregistrat o apreciere semnificativă față de dolarul SUA în luna martie. Valoarea medie a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA a fost de 17,7064 USD/MDL, în scădere cu 0,8% față de valoarea din luna februarie. La finele lunii martie, leul s-a apreciat cu 1,0% față de dolarul SUA.

În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, moneda unică europeană a continuat să domine, cu o pondere de 68,1%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău