Spînu: „Conform calculelor preliminare, tariful pentru gazele naturale pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei”

Untitled
Foto: Emisiunea „Puterea a patra”, postul de televiziune Național 4

Conform calculelor preliminare, tariful la gazele natural ar putea fi majorat, din februarie, până la 14,7 lei pentru un metru cub, dacă Moldova va continua să plătească Gazpromului 646 de dolari pentru 1 000 de metri cubi. Despre acest lucru a anunțat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, astăzi, 11 ianuarie, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune Național 4.

Totuși, Spînu susține că prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale pe care îl achită Moldova din ianuarie ar urma să scadă.

„Dacă se menține prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale, am spus că din calculele preliminare, tariful pentru consumatori ar fi 14,7 lei. Dar asta sunt calcule preliminare. În mod normal, acest preț de 646 de dolari per mia de metru cubi de gaze naturale nu ar trebui să se mai repete pentru că suntem în perioada când ieșim din iarnă, respectiv, în mod normal, prețul ar trebui să scadă. Dacă s-ar face ajustări de tarif ar fi pe termen scurt o lună, două ca să poată efectua plățile către Gazprom.

Cred că este rezonabil ca Moldovagaz ca în cadrul consiliului de observatori să se permită o amânare a plății pentru ianuarie. În discuția cu domnul Miller i-am spus să revenim la discuții vineri. Cel mai proobabil ca după discuția de vineri și după ședința de luni, poziția Gazpromului va fi mai clară și vom informa. Eu cred că tariful la resursele energetice ar trebui să se bucure de o stabilitate.

Trebuie să vedem cum ieșim din această situație și dacă Moldovagaz reușește să contracteze credit pentru a efectua avansul către Gazprom. Gazul pentru luna decembrie va fi achitat până joi. Conform contractului, Moldovagaz trebuie să achite în avans”, a declarat Andrei Spînu.

Vicepremierul a mai menționat că suma avansului pentru luna ianuarie pe care trebuie să-l achite Moldovagaz către Gazprom constituie 63 de milioane de euro, menționând că Moldovagaz poate achita 30-35 de milioane de euro din această sumă. Astfel, Spînu susține că Moldovagaz poartă discuții pentru contractarea unui credit pentru achitarea integrală a avansului către Gazprom.

Ieri, 10 ianuarie, SA „Moldovagaz” a publicat un comunicat în care anunță că, după data de 20 ianuarie 2022, consumatorii finali vor afla noul tarif ajustat la gazele naturale. Reprezentanții companiei au venit cu această informație după ce ieri, 10 ianuarie, au menționat că Moldova va achiziționa în luna curentă gazele naturale la prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi.

Amintim că, la sfârșit de octombrie, la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021. Însă, pe 22 noiembrie, Gazprom a informat Republica Moldova despre posibila întrerupere a furnizării de gaze în următoarele 48 de ore din cauză că autoritățile moldovenești nu au achitat plata conform actualului contract. Ulterior, pe 24 noiembrie, Gazprom a extins termenul pentru plata datoriilor acumulate la gazul natural din partea Moldovei. În acest context, deputații au votat în regim de urgență modificarea legii bugetului de stat care prevede alocarea a 1,3 miliarde de lei pentru achitarea datoriei la gazele naturale furnizate de Gazprom pentru lunile octombrie și noiembrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente