image
Sursa foto: Getty Images

„Comoară excepțională” descoperită de un bursuc flămând într-o peșteră din nordul Spaniei

Un bursuc aflat în căutare de mâncare a făcut o „descoperire excepțională” într-o peșteră din nordul Spaniei, spun cercetătorii.

209 monede romane, datând din secolele al III-lea și al V-lea d.Hr., au fost găsite într-o peșteră din Grado, regiunea de nord a Asturiei. Monedele au fost găsite la doar câțiva pași de bârlogul unui bursuc, la câteva luni după ce furtuna Filomena a adus un strat gros de zăpadă în această zonă, relatează The Guardian, citată de Digi24.

Cercetătorii cred că zăpada l-a forțat pe bursuc să-și intensifice eforturile de căutare a hranei, săpând intens în apropierea bârlogului său, în speranța că va descoperi fructe uscate sau viermi.

În loc de asta, animalul a scos la suprafață un tezaur de monede romane uzate, a declarat arheologul Alfonso Fanjul Peraza pentru ziarul El País.

Majoritatea monedelor sunt din cupru și bronz, iar cea mai mare, care cântărește mai mult de opt grame, conține 4% argint.

„Până în prezent, acesta este cel mai mare tezaur de monede romane găsit într-o peșteră din nordul Spaniei”, au spus cercetătorii într-un raport publicat recent.

Nu este prima dată când arheologii descoperă comori în pădurile dese din Grado. Cu aproximativ 85 de ani în urmă, în zonă au fost găsite 14 monede de aur datând din timpul domniei lui Constantin.

Romanii au cucerit peninsula Iberică în 218 î.Hr., și au rămas la comandă până când au fost înlăturați de vizigoți la începutul secolului al V-lea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: