Popescu, discuții cu oficial NATO, despre retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului. Politolog: Tonalitate diferită decât în dialogul cu Lavrov

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a discutat la telefon cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre „situația securității în contextul ultimelor evoluții din regiune”. Discursul acestuia a fost criticat de analistul politic Dionis Cenușă, care susține că „diferă tonalitatea în dialogul cu Lavrov” pe retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului.

Foto: Fb/ Nicu Popescu

„Avem nevoie de o regiune stabilă, prin urmare am subliniat că Republica Moldova sprijină necesitatea dialogului cu privire la securitatea europeană și pledează pentru desfășurarea acestuia într-o atmosferă cât mai pașnică și constructivă.

În cazul dialogului Alianței cu Federația Rusă care trebuie să fie transparent, țara noastră se pronunță pentru discuții cuprinzătoare și incluzive referitoare la consolidarea securității europene, luându-se în considerare respectarea intereselor și îngrijorărilor tuturor statelor vizate, inclusiv ale noastre.

Dialogul Republicii Moldova cu NATO se desfășoară în cadrul setat de principiul constituțional de neutralitate, aspect ce nu înseamnă izolare și nu împiedică să dezvoltăm cooperarea în acele domenii care corespund intereselor noastre naționale. Doar poporul poate decide care sunt cele mai potrivite modalități de asigurare a securității și doar noi, pe interior putem alege soluțiile necesare în conformitate cu voința poporului.

De asemenea, în convorbire cu înaltul oficial am reiterat că neutralitatea Republicii Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul nostru.

Am apreciat consultarea poziției țării noastre în legătură cu situația regională și reconfirmarea angajamentului Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, precum și sprijinul organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării”, a declarat Popescu.

Cenunușă susține că această convorbire a avut loc „cel mai degrabă” la solicitare lui Popescu și menționează că ar fi corect ca ministerul să indice acest lucru.

„Chișinăul se pare că încearcă să genereze discuții în jurul dosarului moldovenesc în contextul negocierilor pe marginea securității europeni. Nici UE nu este implicată în aceste negocieri dintre Rusia și SUA și NATO și nici Ucraina. De aceea, Moldova este cu atât mai mult trecută cu vederea.

De asemenea, pare că Ministrul Popescu/guvernarea aduce în atenția publicului de acasă un subiect captivant, care printre altele ar distrage atenția de la majorarea prețului pentru gazele naturale, în baza contractului pe același guvern la negociat și semnat anul trecut.

Totodată, discursul lui Popescu cu Geoană despre necesitatea respectării principiului de neutralitate, care implică retragerea forțelor militare rusești din regiunea transnistreană, se deosebește după tonalitate cu modul cum Ministrul moldovean vorbea la Moscova cu omologul său Lavrov (într-un spirit de amiciție etc.). Asemenea schimbări de abordări vor ridică întrebări legate de coerența Chișinăului”, a comentat Cenușă.

„Ultimul aspect legat de conversația Popescu-Geoană card mi-a atras atenția ține de modul cum Ministrul Moldovean a ajuns să invoce „voința poporului” în legătură cu constituționalitatea statului de neutralitate și relația cu NATO. Nu este clar de ce trebuie să se recurgă la populism, când se poate de menționat strict constituția și implementarea acordurilor deja în vigoare cu NATO și care permit o colaborare activă în domeniul apărării. Populismul în afacerile externe și de securitate înseamnă subiectivism, care distrage atenția de la gândire logică și strategică”, conchide politologul.


Pub