(studiu) Statutul marital al bărbaților din Moldova: un sfert dintre aceștia sunt celibatari, iar 9 % locuiesc în coabitare

Man sitting on a couch
Foto: ru.depositphotos.com/

Potrivit studiului Generații și Gen (GGS), bărbații din Moldova sunt mult mai singuri în sate decât cei din orașe, cu cât nivelul de instruire este mai mare, cu atât rata de singurătate se reduce. De asemenea, studiul relevă faptul că cei mai mulți bărbați care trăiesc în coabitare au vârsta de 20-24 de ani.

Mai jos v-am pregătit o sinteză a statului marital al bărbaților din Moldova.

Bărbați căsătoriți

Din totalul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15-79 de ani 54 % erau căsătoriți. Până la vârsta de 24 de ani ponderea bărbaților căsătoriți este redusă.

La următoarea categorie de vârstă, 25-29 de ani, deja aproape jumătate dintre aceștia au fost căsătoriți (46,7 %), între 30-39 de ani ponderea celor căsătoriți depășește 60 %.

De la 40 de ani proporția bărbaților căsătoriți scade și se mărește proporția celor divorțați. După 70 de ani, cei căsătoriți sunt mai puțini și crește ponderea celor văduvi.

Ponderea bărbaților căsătoriți în mediul rural este mai mare decât a celor din mediul urban.

Analiza în funcție de nivelul de instruire denotă că cei mai mulți bărbați au studii post-secundare vocaționale și superioare. Analiza în funcție de statutul ocupațional relevă că cei mai mulți bărbați căsătoriți sunt salariații, lucrătorii pe cont propriu și pensionarii.

Bărbați în coabitare

Potrivit datelor studiului, din totalul bărbaților 9 % locuiesc în coabitare.

Analiza în funcție de grupele de vârstă relevă că cei mai mulți bărbați aflați în coabitare (17,4 %) au vârsta de 20-24 de ani. Între 25-49 de ani, ponderea bărbaților în coabitare variază între 9-14 %, iar după această vârstă proporția acestora se reduce.

După nivelul de studii, s-a constatat că traiul în coabitare este mai frecvent întâlnit la bărbații cu studii secundare vocaționale și gimnaziale.

Bărbații divorțați

În cadrul studiului, 6,6 % din totalul bărbaților sunt divorțați/separați.

Cei mai mulți bărbați divorțați au vârsta cuprinsă între 40-64 de ani. În mediul rural, proporția bărbaților divorțați este mai redusă decât a celor din mediul urban. După statutul ocupațional cei mai mulți sunt șomeri (9,7 %).

Bărbați celibatari

Mai mult de un sfert dintre bărbați (27,2 %) sunt singuri/celibatari.

Cele mai multe persoane singure sunt înregistrate în rândul celor cu vârsta de 15-19 ani, fiind de 98,3 %. Odată cu creșterea vârstei, ponderea acestora se diminuează, fiind de 67,7 % la categoria de vârstă de 20-24 de ani, la 25-29 de ani – deja 40 %, la 30-34 de ani – 22,2 %.

La următoarele categorii de vârstă, de asemenea, ponderea bărbaților singuri/celibatari se reduce până la 9,4 % în cadrul grupei de vârstă 65-69 de ani. La următoarele două grupe de vârstă (70-74 și 75-79 de ani) ponderea este mai mare decât la grupele de vârstă 55-69 de ani.

În funcție de mediul de reședință, se atestă că ponderea persoanelor singure este mai mică în mediul rural decât în mediul urban.

În funcție de nivelul de instruire se observă tendința clară că, odată cu creșterea nivelului de instruire, se reduce ponderea bărbaților cu statutul marital – singuri.

Bărbați văduvi

Din totalul bărbaților, 3,2 % sunt văduvi.

Văduvia în rândul bărbaților începe să se înregistreze începând cu vârsta de 35 de ani, ponderea acestora majorându-se treptat pe parcursul anilor. Din totalul bărbaților din mediul rural, 3,6 % sunt văduvi, iar din mediul urban – 2,4%

GGS a fost realizat în Republica Moldova de către UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul Demografic Interdisciplinar Olandez (NIDI), Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU și Biroul Național de Statistică. GGS a fost realizat în cadrul unui Program global efectuat până în prezent în peste 24 de țări.

Vezi și: Statutul marital al femeilor din Moldova: rata de căsătorire până la 24 de ani este de trei ori mai mare decât a bărbaților.

Sursa foto: depositphotos.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente