(studiu) Statutul marital al femeilor din Moldova: rata de căsătorire până la 24 de ani este de trei ori mai mare decât a bărbaților

Single or divorced woman alone missing a boyfriend
Foto: depositphotos.com

Potrivit studiului Generații și Gen (GGS), rata de căsătorire până la 24 de ani este de trei ori mai mare decât a bărbaților. De asemenea, cercetarea mai relevă faptul că din cauza supramortalității bărbaților și speranței mai mari a femeilor, rata de căsătorie a acestora după 55 de ani este mai redusă.

Femei căsătorite

Din totalul femeilor cu vârsta de 15-79 de ani, 58,2 % sunt căsătorite. Din considerentul că femeile se căsătoresc la o vârstă mai fragedă, proporția femeilor căsătorite până la vârsta de 24 de ani este mai mare – de trei ori mai mult decât a bărbaților.

În intervalul de vârstă 25-44 de ani, ponderea femeilor căsătorite este aproape de 2/3. După această vârstă, ponderea femeilor căsătorite se diminuează lent. Din cauza supramortalității în rândul bărbaților și a speranței de viață mai mare la naștere pentru femei, ponderea persoanelor de sex feminin căsătorite la vârste mai înaintate (după 55 de ani) este mai redusă decât a bărbaților.

Ponderea femeilor căsătorite în mediul rural era mai mare decât a celor din mediul urban.

Analiza în funcție de nivelul de instruire denotă că cele mai multe femei căsătorite au studii secundare vocaționale, post-secundare vocaționale și superioare.

Femei în coabitare

Din totalul femeilor, 8,2 % locuiesc în coabitare.

La categoria de vârstă 15-19 ani ponderea acestora este de 6,3 %, iar la următoarea grupă de vârstă (20-24 de ani) se înregistrează cele mai multe femei (21,6 %) care sunt în concubinaj.

Analiza în funcție de mediul de reședință a evidențiat că ponderea femeilor aflate în concubinaj este nesemnificativ mai mare la oraș decât la sat.

După nivelul de studii, s-a constatat că traiul în coabitare este mai frecvent întâlnit la femeile cu studii gimnaziale.

Femei divorțate

În cadrul studiului s-a constatat că 6,1 % din totalul femeilor sunt divorțate/separate.

Din cauză că femeile se căsătoresc la o vârstă mai tânără, și ponderea persoanelor divorțate la vârste mai mici (până la 35 de ani) în rândul femeilor este mai mare decât în rândul bărbaților.

Cele mai multe femei divorțate (12,6 %) au vârsta de 45-49 de ani.

Ponderea femeilor divorțate în mediul urban este aproape dublă decât cea din mediul rural, fiind de 8,5 % și, respectiv, 4,7 %.

În funcție de regiune, s-a evidențiat că cele mai multe femei divorțate sunt din Chișinău și nordul țării.

În funcție de nivelul de instruire, se atestă că divorțul este răspândit la diferite categorii de femei, cu excepția celor cu studii primare. După statutul ocupațional, cele mai multe sunt șomere (10,9 %).

Femei singure

Din totalul femeilor, 17,1 % au menționat la statutul marital că sunt singure.

Cele mai multe persoane singure sunt înregistrate în rândul celor cu vârsta de 15-19 ani, fiind de 86,8 %.

Odată cu creșterea vârstei, ponderea aceasta se diminuează, se constată că ponderea bărbaților singuri este mai mare decât a femeilor aflate în asemenea situație.

În funcție de mediul de reședință, se atestă că ponderea femeilor singure este mai mică în mediul rural decât în mediul urban.

În funcție de nivelul de instruire, se observă că la populația cu nivel de instruire mai redus ponderea celor singure este mai mare decât la femeile cu nivel de instruire mai înalt. Cele mai puține femei singure sunt salariate și cele care lucrează pe cont propriu. După nivelul de bunăstare, constatăm că, odată cu creșterea acestuia, se reduce numărul persoanelor singure.

Femeile văduve

Populația de sex feminin cu statutul marital de văduve este în proporție de 10,4 %.

Văduvia în rândul femeilor se înregistrează ca și la bărbați, după 35 de ani, doar că valorile sunt mai mari. Din totalul femeilor de la sat, 11,9 % sunt văduve, iar de la oraș – 7,7 %.

GGS a fost realizat în Republica Moldova de către UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul Demografic Interdisciplinar Olandez (NIDI), Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU și Biroul Național de Statistică. GGS a fost realizat în cadrul unui Program global efectuat până în prezent în peste 24 de țări.

Vezi și: Statutul marital al bărbaților din Moldova: un sfert dintre aceștia sunt celibatari, iar 9 % locuiesc în coabitare.

Sursă foto: depositphotos.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente