A încetat din viaţă actorul Vladimir Zaiciuc, unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul”

Maestrul Vladimir Zaiciuc s-a stins din viață. Anunțul trist a fost făcut în această dimineață de către Uniunea Teatrală din Moldova. Artistul avea 84 de ani.

Foto: colaj
Actorul s-a născut la 4 noiembrie 1937. În anul 1960 a absolvit Colegiul teatral „ B. Şciukin” de la Moscova. În toamna aceluiași an și-a început cariera de actor în Teatrul „Luceafărul”. A fost unul din fondatorii Teatrului „Luceafărul” alături de colegii săi „șciukiniști” Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Eugenia Todorașcu, Sandri Ion Șcurea, Ion Ungureanu, Grigore Rusu, Valentina Izbeșciuc, Vasile Constantin, Nina Mocreac-Vodă.

Vladimir Zaiciuc a fost și profesor la disciplina Arta actorului la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din Chișinău în anii 1968-1980. A jucat în spectacolele: „Nota zero la purtare”, „Copiii și merele”, „La moara dracilor”, „Arvinte și Pepelea”, „Autorul moare azi”, „Vicleniile lui Scapin”, „Baia”, „Căsătoria”, „Trei surori”, „Păsările tinereții noastre”, „Dragul meu ticălos”, „A cincea lebădă”, „Hamlet”, „Angajare de clovn” ș.a. A jucat roluri principale și roluri secundare, roluri de comedie și roluri de dramă, roluri sociale și roluri clasice.

Acesta a jucat și în film. Debutul în cinematografie l-a făcut pe când era student, jucând în primul film moldovenesc „Când omul nu-i la locul lui” (1957) după un scenariu de Ion Druță „Flaore de cireș”. A mai jucat în filmele „Cînd se duc cocorii”, 1963 - episod, „Seghei Lazo”, 1967 - Sibirţev, „Singur în faţa dragostei”, 1969 –profesorul de educaţie fizică, „Acolo, unde l-au omorît”, 1969, „Telefilm- Chișinău” - episod, „Zece ierni pentru o vară” 1969 - episod, „Vica, eu şi folietonul”, 1972 - episod, ,,Durata zilei”, 1974- episod, „Mânia”, 1974 - episod,„Nicuşor din tribul TV”, 1975 – episod, ,,Ce-i trebuie omului”, 1975 – episod,. ,,Codul „Fulgerul din sud” 1980- episod.


Pub