9 sfaturi pentru un penis sănătos și fericit

Penisul este unul dintre cele mai bine studiate organe din corpul uman. Pe parcursul anilor, medicii descoperă lucruri noi care continuă să uimească. Ai știut, de exemplu, că penisul uman este mai lung și mai gros chiar și în comparație cu cele mai mari gorile, care sunt de două ori mai grele decât un om, dar au un penis erect de doar puțin peste șase centimetri. Sau că multe mamifere au un os în penis, care servește la menținerea erecției. Un bărbat se descurcă numai datorită fluxului de sânge. 

Termenul de „penis” provine din limba latină dintr-un cuvânt cu sensul de „coadă”. În acest articol îți spunem ce trebuie să știi pentru a-ți menține această „coadă” în formă maximă. Este mai ușor decât crezi.

1. Nu folosi prea mult săpun și fii atent la gelurile de culoare albastră

Spre deosebire de vagin, penisul nu se poate curăța singur. Mediul acid al vaginului „se ocupă” de lichidele rămase după sex, în timp ce lichidele rămase pe penis trebuie spălate. În caz contrar, dacă se usucă pe piele, aceste lichide vor duce la o creștere foarte rapidă a bacteriilor. 

Medicii recomandă spălarea penisului cu apă caldă obișnuită de două ori pe zi. Este imperativ să știi cum să-ți speli corect penisul. Înainte de a începe această procedură, trebuie să te speli bine pe mâini. Atenție! Nu-ți usca mâinile cu un prosop, deoarece multe bacterii „trăiesc” pe el. Penisul trebuie spălat cu apă caldă curgătoare, folosind săpun cu PH neutru care nu conține parfumuri. Pentru început, trebuie să speli zona inghinală și penisul, apoi spală capul, îndepărtând prepuțul. 

Și încă ceva. Magazinele oferă bărbaților un număr destul de mare de geluri de duș – opțiuni masculine cu „prospețime” sau mentol. Dar de dragul penisului tău, cumpără un produs separat pentru asta. Folosirea gelurilor de duș cu mirosuri specifice, mai ales de culoare albastră, și parfumuri mentolate nu este încurajată de medici. Acest lucru poate provoca atât reacții alergice, cât și intoleranță la unele componente. Prin urmare, este recomandabil un săpun obișnuit, fără parfum, și apă caldă.

2. Spală sub prepuț

Nu toți bărbații au un prepuț, dar dacă îl au, ei trebuie să se asigure că spală toată zona de sub prepuț, deoarece acolo se acumulează activ smegma – o secreție a glandelor prepuțului, care este și un lubrifiant natural ce asigură alunecarea. La început, această secreție este de culoare albicioasă și inodoră. Dar, după câteva zile, culoarea se schimbă în gri-verde și smegma începe să miroasă. Locul în sine devine un teren propice pentru infecții. 

Începe să miroase neplăcut și poate provoca dificultăți la tragerea pielii înapoi. O acumulare de smegmă poate provoca, de asemenea, roșeață, mâncărime și umflare – aceasta este cunoscută sub numele de balanită.

Așa că, înainte de a te spăla, trebuie să tragi prepuțul până la capăt pentru a vedea întregul cap al penisului și să-l speli. 

3. Păstrează-ți penisul curat și uscat

Nu este recomandat să lași penisul umed după spălare. Urologii recomandă bărbaților să șteargă penisul bine. Umiditatea excesivă contribuie la creșterea bacteriilor în zona de sub prepuț.

Cu toate acestea, este important să nu uiți că pielea din această zonă este delicată, așa că nu este nevoie să freci penisul până când acesta devine roșu. Cel mai bine este să folosești un prosop separat pentru asta nu din cauza că îți vei șterge fața după penis, ci că penisul trebuie să fie menținut cât mai steril posibil, iar alte părți ale corpului pot transporta bacterii pe penis.

4. Alege lenjeria potrivită

Lenjeria intimă atât pentru băieți, cât și pentru bărbați ar trebui să fie realizată exclusiv din țesături naturale, care permit pielii să respire și nu vor provoca reacții alergice. Nu este recomandat să porți slipi prea largi sau strâmți. Chiloții nu trebuie să strângă nimic și practic să nu fie simțiți pe corp. Cea mai bună opțiune sunt boxerii din bumbac. Și nu uita! Lenjeria de corp trebuie schimbată o dată pe zi. Respectarea acestor reguli simple te va scuti de multe boli și necazuri.

5. Nu utiliza pudră aromată sau parfumuri

Organele genitale nu trebuie să miroasă a flori. Dacă sunt spălate la timp, nu miroase urât nimic. Nu-ți mai tortura penisul cu parfumuri sau pudre. Medicii spun că folosirea deodorantelor pentru zona genitală și a pudrelor parfumate speciale a devenit acum la modă, însă acestea înfundă porii și contribuie la acumularea de talc sub prepuț, ceea ce poate duce la apariția iritațiilor și la creșterea bacteriilor.

6. Îndepărtează părul din zona inghinală

Experții recomandă bărbaților să bărbierească părul din zona inghinală sau să-l îndepărteze în orice alt mod. Acest lucru va reduce probabilitatea de creștere a bacteriilor și te va proteja împotriva mirosurilor neplăcute. Nu este necesar să tai părul la zero, este suficient doar să-l îndepărtezi de pe testicule sau să-l tunzi ușor. Este și o chestiune de confort: cu cât mai puțin păr, cu atât mai puține griji – părul scurt se spală mai ușor. Totodată, fără păr testiculele se vor încălzi mai puțin. 

Cei care au început să-și îndepărteze părul aduc trei argumente solide: în primul rând, dacă îți îndepărtezi părul, penisul se mărește vizual. În al doilea rând, cresc șansele la sex oral din partea partenerei/ului. 

Și, în final, merită de amintit că în timpul tunsorii inghinale poți să te rănești și să te alegi cu fisuri prin care poți să te infectezi. De aceea, fii atent la ustensilele pe care le folosești.

7. Practică exerciții Kegel

Deși sunt de obicei recomandate pentru prevenirea și tratarea incontinenței urinare, exercițiile Kegel îi ajută pe bărbați să ajungă la erecție și s-o mențină pentru un timp mai îndelungat. Potrivit unui studiu din 2005, 40% din bărbații care au practicat aceste exerciții și-au redobândit funcția erectilă normală, iar alți 35,5 la sută, deși nu le-au fost rezolvate problemele erectile, au declarat că această funcție s-a îmbunătățit. 

Poți să faci exerciții de bază prin contractarea mușchilor pelvieni. Contractează-i pentru 10 secunde, relaxează-i, apoi repetă exercițiul de 10 ori. Practică asta de două-trei ori pe zi. 

Pentru a înțelege care sunt acești mușchi, încearcă să te oprești din urinat – mușchii pelvieni te ajută să oprești fluxul.  

8. Evită alcoolul și tutunul

Probabil nu este un lucru necunoscut că funcțiile erectile slăbesc atunci când ești beat. Deși alcoolul este un „lubrifiant” social și poate contribui la excitare, consumul unui volum mare de alcool inhibă senzațiile și poate fi mai dificil de ajuns la orgasm. Totuși, cea mai mare problemă a alcoolului pentru sex este că poate contribui la disfuncțiile erectile. 

Fumatul este și el asociat disfuncțiilor erectile și asta deoarece afectează funcțiile cardiace, potrivit unui studiu din 2013. Totuși, dacă te lași de fumat, funcțiile erectile se pot îmbunătăți. În plus, acum cinci ani, oamenii de știință au stabilit că din cauza fumatului, penisul devine mai mic. În cadrul cercetării au participat bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, care au început să fumeze relativ nu de mult timp. În doar câteva luni de studiu s-a stabilit că la acești bărbați a fost observată o îngustare a vaselor penisului. Acest factor, la rândul său, s-a reflectat în mărimea penisului. Cercetătorii au constatat că bărbații care fumează timp de 15 ani pierd 1 cm din lungimea organului genital. 

9. Verifică testiculele

Palpează fiecare testicul, strângându-l pe o parte cu degetul mare, iar pe cealaltă parte cu toate celelalte degete. Nu îți face griji dacă un testicul  este mai mare decât celălalt – acest lucru este normal. Apropo, bărbații au întotdeauna testiculul stâng mai mare decât cel drept. Când palpezi testiculele, asigură-te că nu există umflături dure pe ele. Aici medicii atenționează: nu confunda epididimul cu tumoarea. Epididimul este un canal tubular spongios care colectează și conduce materialul seminal către prostată, care se află în lungul marginii dinapoi și de sus a testiculului. 

Dacă găsești ceva dur și bombat pe testiculele tale, nu intra în panică. Este necesar să faci o programare la un medic cât mai curând. Poate că nu există niciun motiv de panică.

Pe lângă umflăturile de pe testicule, în timpul autoexaminării pot fi găsite și alte probleme. Dacă, la palpare, simți o durere ascuțită, puternică, posibil să ai o infecție la nivelul epididimului. Este necesar să consulți un medic cât mai curând posibil.

Bonus: trei sfaturi utile 

Nu te  jena de DE sau EP

Dacă te confrunți cu disfuncție erectilă (DE), ejaculare precoce (EP) sau orice alte probleme legate de erecție sau ejaculare care au un impact negativ asupra vieții sexuale, discută cu medicul. Există multe modalități de a soluționa acest tip de probleme: ele afectează pe majoritatea bărbaților la un moment dat în viața lor, așa că nu ești singur și nu ar trebui să te simți jenat. 

În cazul disfuncției erectile, este posibil să ai nevoie de unele teste pentru a determina care este cauza. Pentru ejacularea precoce există loțiuni de amorțire, prezervativele speciale și tehnici de masturbare. 

Mergi măcar o dată pe an la medic

Și nu uita! După 25 de ani, mergi la urolog cel puțin o dată pe an. De regulă, bărbații încearcă să meargă la doctori cât mai rar posibil, și cu atât mai mult cu probleme sexuale. Cu toate acestea, trebuie să știi că o vizită preventivă la medic o dată pe an te va ajuta la identificarea și la evitarea dezvoltării unor boli ca infecțiile genitale, prostatita sau adenomul de prostată.

Nu-ți băga penisul în locuri care nu sunt destinate acestui lucru

Dacă vrei să-ți diversifici viața sexuală, există diverse jucării și dispozitive sexuale. Dar există o anumită categorie de bărbați care își înfig penisul în obiecte care nu sunt potrivite pentru asta. Și acest lucru este dăunător sănătății penisului, atenționează medicii. De asemenea, după utilizare, nu uita să speli jucăriile sexuale cu săpun și să le usuci bine.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.