Sturza, despre neliniștiții de la Chișinău care îi dau cu „revoluția” kazahă: Scot din ițari cartonașe galbene, roșii

08 Ian. 2022, 16:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2022, 16:13 // Actual //  Lupu Eduard

Văd că unii la Chișinău nu se liniștesc, îi tot dau cu „revoluția” kazahă. Nu că i-ar interesa pe bune de procesele și poporul kazah. Ei foarte puțin voalat trimit „mesaje” guvernării locale. Scot din ițari cartonașe galbene, roșii. Mă rog, pe nimeni nu-l poți opri din satisfacția de a fi penibil, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza, opiniile exprimate de unii lideri de partide de la Chișinău.

Între timp, în Kazahstan o manifestație legitimă, cu cerințe economice s-a transformat într-o păruială majoră între clanuri. Puțin simplificat, astăzi lucrurile arată astfel: inițial, Tokaiev, profitând de manifestațiile pașnice, a încercat să iasă de sub tutela lui Nazarbaiev, înlăturând cele mai odioase persoane din anturaj și anunțând reforme și schimbări politice. Membrii mai tineri ai clanului Nazarbaiev, care controlează blocul de forță, au contraatacat, mobilizând marginali tineri. Șefii serviciilor și instituțiilor de forță, fideli aripii tinere, au permis escaladarea controlată a evenimentelor. Tokaiev rămas, practic, singur a recurs la sprijinul „prietenului” Putin. Și asta într-o țară unde factorul rusesc e un fel de cârpă roșie! Partea formală a balanței intereselor s-a ruinat – „pro-occidentalul” Tokaiev a pupat mâna țarului rus, tinerii radicali musulmani se retrag în munți pentru lupta de gherilă cu „invadatorii”, a explicat fostul premier.

Ion Sturza afirmă că statul kazah are un popor demn și educat în câteva zile s-a transformat într-un câmp de luptă fratricidă. De ce? Pentru că puterea și banii le iau mintea unora.

Așa că, vă rog, liniștiți-vă și căutați-vă de treburile și menirea voastră. (Re)construiți partidul, debarasa-ți-vă de unii lideri deveniți toxici, definitivați și concertați un mesaj comun de formațiune de opoziție. Altul decât cel „de alternativă”, impus subtil de la Londra. În final, încercați să ieșiți de sub blestemul celor „3%”. Altfel, doar pierdeți timpul și mai și enervați foarte multă lume. Alta decât „cea bună”. Lor le convine. Cu poziționarea extrem de agresivă ați reușit să intimidați multă lume. Trebuie să spună cineva lucrurilor pe nume”, a mai spus omul de afaceri.

Sturza îndeamnă să nu ne facem grijă de kazahi. „Ei au un simț al autoconservării excepțional. I-au impus vecinii – China și Rusia. Majoritatea își cunosc strămoșii până la a 16(!) generație. Unii sunt considerați urmașii lui Cinghiz Han. Noi, moldovenii? Haideți să ne aducem aminte numele străbunilor noștri… Cum„, se întreabă retoric omul de afaceri.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

Prima garnitură cu motorină din România urmează să ajungă în Republica Moldova astăzi, 29 martie. Următorul lot ar putea să fie livrat în decurs de aproximativ 10 zile, scrie realitatea.md.

Săptămâna viitoare, în țara noastră urmează să ajungă și o delegație din România, potrivit surselor Realitatea.md. Tot atunci urmează să se efectueze probele de laborator și carburantul să fie transmis Agenției Rezerve Materiale.

De menționat că fermierii din Moldova așteaptă motorina din România 16 luni. Distribuirea ei a fost una dintre revendicările agricultorilor la cele mai recente proteste.

Amintim că cele 4 mii de tone de combustibil nu au ajuns la agricultorii moldoveni din cauza incapacității de păstrare.

Această donație de motorină vine ca un răspuns la cererile fermierilor care au protestat timp îndelungat, solicitând Guvernului să onoreze promisiunile legate de sprijinul agricol. În 2022, România a donat Republicii Moldova aproximativ 155.000 de litri de motorină, peste 150.000 de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură. În anul precedent, în 2021, Bucureștiul a oferit o donație de șase mii de tone de motorină pentru fermierii afectați de secetă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău