image
Sursa foto: newyorker.com

Mai multe locuri de muncă dispar din România

Piața muncii din România va suferi modificări semnificative, după cum arată sondajele de opinie realizate printre managerii de acolo. Totul se va întâmpla pe fondul accelerării proceselor de automatizare și tehnologizare.

Locurile de muncă sunt supuse schimbărilor foarte frecvente în această eră în care tehnologia evoluează foarte rapid. La fel cum meserii din urmă cu 20-30 de ani nu-și mai găsesc astăzi valabilitatea pe piața muncii, așa se va întâmpla, în viitorul apropiat sau mai îndepărtat și cu anumite joburi din prezent.

Managerii generali din România au planuri mari pentru creșterea productiviății muncii. Se va apăsa pedala de accelerație a proceselor de automatizare și tehnologizare. Deși acest lucru va aduce beneficii companiilor, multe locuri de muncă vor dispărea efectiv sau se va diminua masiv oferta de lucru în astfel de domenii.

Prin urmare, numeroși români ale căror calificări nu vor mai fi căutate, o să fie nevoiți să se reorienteze profesional, către domenii de actualitate.

Potrivit raportului CEO Survey 2021, al PwC, foarte mulți dintre directorii generali din România sunt interesaţi de adaptarea strategiei forţei de muncă şi de creşterea productivităţii prin automatizare şi tehnologizare pentru a asigura competitivitatea propriilor organizaţii.

De asemenea, mai arată datele analizei, se pare că 83% dintre directorii generali la nivel global au în plan creşterea investiţiilor în digitalizare.

Totodată, 36% dintre managerii respondenți ai studiului vor să crească productivitatea companiilor lor prin tehnologie şi automatizare, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul ponderii directorilor executivi care au spus acelaşi lucru în 2016.

„Şi în acest context, ei au în topul priorităţilor crearea unei forţe de muncă calificate, educate şi adaptabile”, notează autorii cercetării.

Experții atrag atenția asupra faptului că, pentru mulți tineri, e dificil să se integreze pe piața muncii, chiar dacă au urmat anumite cursuri de specialitate, iar situația riscă să se agraveze, pe măsură ce trece timpul, iar liderii companiilor sunt tot mai interesați de schimbări pentru creșterea productivității în muncă.

„Tranziţia de la şcoală la piaţa muncii este dificilă pentru mulţi tineri fie pentru că s-au pregătit pentru profesii unde oferta este prea mică, fie pentru că aptitudinile lor sunt nealiniate cu aşteptările angajatorilor, fie pentru că nu vor să urmeze alte programe de învăţare, considerând că studiile formale sunt suficiente.

Cu alte cuvinte există un decalaj între ceea ce oferă economia reală şi competenţele generaţiilor care intră pe piaţa muncii. Situaţia riscă să devină mai complicată în contextul digitalizării accelerate care va necesita o pregătire tot mai sofisticată, însemnând competenţe tehnice, dar şi creativitate, comunicare, gândire critică şi capacitate de a rezolva probleme. Atât sistemele de educaţie formală, cât şi angajatorii au o misiune şi o responsabilitate de a ajuta tinerii să se integreze pe piaţa muncii”, a declarat Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC România, citat de Playtech.ro.

Specialiștii susțin, practic, că multe locuri de muncă care tradiţional au fost ocupate de tineri riscă să fie automatizate, într-un ritm accelerat. Prin urmare, pentru a te asigura că vei avea loc în câmpul muncii, trebuie să te axezi pe zona de tehnologie, să dobândești abilități care se caută acum pe piață și care vor fi din ce în ce mai solicitate de către angajatorii de la noi din țară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: