Avocatul lui Dmitri Torner: Oamenii legii nu au pretenții față de clientul meu, deci el poate fi considerat cetățean onest

Andrei Țâgankov, avocat al lui Dmitri Torner, notează că, în ciuda clișeelor care se încearcă să se impună societății în raport cu clientul său, astăzi oamenii legii din Ucraina nu au pretenții față de el. El a declarat acest lucru în cadrul unui interviu oferit publicației Obozrevatel, informează UNN.

Foto: UNN

Andrei Țâgankov a atras atenția asupra faptului că încă de la bun început, cînd pe numele lui Dmitri Torner a fost pornită urmărirea penală și acesta a fost exclus din cursa pentru Rada Supremă, au existat mai multe întrebări referitor la cine și de ce a făcut acest lucru, precum și dacă organele de drept au acționat în limita competenţelor sale.

„Efectiv, candidatul la funcția de deputat a fost verificat pentru CEC de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), legitimitatea acestuia fiind confirmată de către reprezentanții plenipotențiari ai CEC. Dacă vorbim despre legislația electorală, atunci verificarea candidaților de către SBU nu este prevăzută de legislație, precum și adoptarea de decizii de către CEC în baza unor presupuneri personale sau sugestii ale organelor de drept”, a subliniat avocatul.

În opinia sa, există temeiuri pentru a califica deciziile CEC și acțiunile oamenilor legii drept motivate politic și săvârșite în afara cerințelor legale.

„Până acum îmi pare straniu de ce, cu toată atenția pe care mass-media și societatea au acordat-o personalității clientului meu, SBU niciodată nu a fost întrebat despre temeiul verificării aleatorii a unui candidat al opoziției la alegeri”, a remarcat Țâgankov.

Avocatul a adăugat că societății în mod sistematic i se impun clișee în raport cu Dmitri Torner, în timp ce „nimeni nu împărtășește aspectele juridice și imaginea negativă care au fost formate în mod special de uhn PR negru și nu de acțiunile sale”.

El a mai asigurat că până în 2019, când a fost începută urmărirea penală, clientul său nu a știut că ar putea exista încălcări din partea persoanelor sau organelor care i-au eliberat pașapoartele.

„Acum se vorbește că el ar fi luat numele de familie a soțiilor sale de mai multe ori. Nu voi comenta motivația lui, acestea sunt momente personale. Important este că de fiecare dată când a primit un pașaport, s-a întâmplat oficial conform procedurii stabilite prin intermediul instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne. Adică, dacă există acuzații de falsificare a pașapoartelor, acestea de fapt nu se referă la clientul meu, ci la instituțiile de resort ale Ministerului Afacerilor Interne”, a subliniat Andrei Țâgankov.

Avocatul a adus asigurări că Dmitri Torner a avut temeiuri legale pentru dobândirea cetățeniei și de mai bine de 10 ani a folosit documentele care i-au fost eliberate, până când în 2019 au apărut brusc unele probleme.

„Credeți-mă, a fost nu mai puțin surprins decât cei care au citit știrile în cauză. Dmitri Torner cu siguranță nu intenționa să obțină statutul de ales al poporului în baza unor documente dubioase ”, a menționat avocatul.

El a mai atenționat că în august 2020, procedura penală pe numele clientului său a fost închisă în raport cu toate episoadele.

„Adică, din punct de vedere legal, acum ar fi corect ca clientul meu să fie calificat drept „un cetățean față de care oamenii legii nu au pretenții”. Dar, din anumite motive, unele mass-media continuă cu încăpățânare să-l eticheteze”, a rezumat Andrei Țâgankov.


Pub