image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

2021 a fost un an al schimbărilor; Care au fost cele mai răsunătoare plecări din viața politică

Anul 2021 a fost un an al schimbărilor. Unii au renunțat la partidul din care făceau parte, alții s-au dezamăgit și s-au retras din viața politică. Câțiva actori politici au abandonat funcțiile de conducere ale partidelor. Totul, în schimbul unei vieți mai liniștite. Să vedem care au fost cele mai răsunătoare „plecări”, care s-au întâmplat în anul trecut.

Dezamăgit de scorul obținut în scrutinul parlamentar din 11 iulie, Renato Usatîi și-a anunțat a doua zi demisia din funcția de ales local. El a spus că renunță și la șefia formațiunii „Partidului Nostru” și se va ocupa exclusiv de afaceri. Reacția a venit după ce rezultatele alegerilor au arătat că alegătorii din Bălți au preferat un alt partid, nu cel condus de Usatîi.

RENATO USATÎI, fost președinte al Partidului „Nostru”: "Eu accept rezultatul de ieri din Bălți și anume că noi ne aflăm pe locul trei și am acumulat 23%. Astăzi, probabil, este cea mai neplăcută zi din viața mea. Nu din cauza rezultatelor de ieri, dar pentru că eu sunt nevoit să iau o hotărârea foarte importantă din viața mea. Eu mă retrag după ce ies din concediu astfel încât să nu lungesc procesul și să poată avea loc alegeri locale anticipate."

Nu este pentru prima dată când Usatîi renunță la mandatul de primar de Bălți. În 2018, el și-a anunțat plecarea, după ce fugise la Moscova, deoarece procurorii de la Chișinău voiau să-l rețină sub acuzația că ar fi comandat asasinarea unui bancher rus. Usatîi nega acuzațiile.

Pe 13 iulie, întreaga conducerea a Platformei DA şi-a anunţat demisia, imediat după scrutinul parlamentar din 11 iulie. Partidul condus de Andrei Năstase a obţinut atunci puţin peste 2 la sută din sufragii. Vicepreşedintele formaţiunii, Dinu Plîngău, a fost desemnat să asigure interimatul funcţiei de preşedinte al Platformei DA.

ANDREI NĂSTASE, fost președinte al Platformei DA: "Întreaga conducere a Platformei Demnitate și Adevăr, președintele și vicepreședinții partidului și-au anunțat demisia în cadrul Biroului Politic Național. Alegerile și demisiile într-un partid sunt un lucru absolut firesc, un lucru normal când este vorba de un proces transparent, proces democratic. "

Deși în campania prezidențială i-a cerut Maiei Sandu să se retragă în favoarea sa, asigurând că doar el ar fi în măsură să-l învingă pe Igor Dodon, Andrei Năstase a spus că Republica Moldova are un președinte ca Maia Sandu ”datorită Platformei DA”.

ANDREI NĂSTASE, fost președinte al Platformei DA: "Ca să fie clar tuturor: Republica Moldova are astăzi un președinte datorită acestor oameni, Republica Moldova are astăzi o majoritate pro-europeană în mare parte datorită Platformei Demnitate și Adevăr. Noi am făcut, nimeni altcineva, noi în această campanie am făcut ca în Parlamentul țării să nu ajungă o majoritate toxică."

Tot în iulie 2021 și-a anunțat retragerea din politică și fostul deputat al Platformei Pentru Moldova, Sergiu Sîrbu. La plecare, acesta a precizat că nu regretă că fiind deputat a schimbat cel puțin patru fracțiuni, argumentându-și decizia prin faptul că „un deputat nu este în serviciul partidului, este în serviciul poporului”. Sîrbu a ajuns pentru prima dată în Parlament în anul 2012, pe listele fracțiunii PCRM, pe care l-a părăsit în anul 2013, când a aderat la Partidul Democrat. În februarie 2020, Sîrbu a părăsit și această formațiune, alături de Candu și alți colegi, alcătuind grupul Pro-Moldova. Mai târziu, în octombrie 2020, politicianul a declarat că se retrage și din Pro-Moldova, aderând la platforma parlamentară Pentru Moldova, afiliată Partidului „Șor”.

Plecările din Platforma DA au continuat în septembrie 2021, când fostul deputat Arina Spătaru a anunțat că părăsește formațiunea. Ea spunea atunci că a luat această decizie încă în luna februarie. Ulterior, a părăsit formațiunea și Igor Munteanu.

Pe 16 octombrie, Pavel Filip anunță că se retrage de la conducerea Partidului Democrat. Decizia a fost anunţată după şedinţa Biroului Executiv al formaţiunii.

PAVEL FILIP, fost președinte al PDM: "Am decis să mă retrag de la conducerea partidului."

Pavel Filip a fost prim-ministru din 2016 până în 2019. Ulterior a fost deputat şi preşedinte al PD.

Două zile mai târziu, pe 18 octombrie, Igor Dodon a anunțat că renunță la mandatul de deputat. Socialistul a spus că le-a propus colegilor săi de partid ca funcția de președinte al PSRM să nu mai existe, iar formațiunea să fie condusă de un așa-numit ”organ colegial”.

IGOR DODON, președinte de onoare al PSRM: "Eu am luat decizia să mă dezic, să refuz la mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Eu știu că acum unii se bucură sau se scârbesc, dar dacă sincer, eu nu văd sensul să fiu în acest Parlament. Eu consider că eu pot fi mult mai eficient în alte funcții."

Dodon a anunțat că va prelua conducerea unei organizații create în iunie curent - ”Uniunea moldo-rusă a oamenilor de afaceri”. Fondator al acestei organizații, din partea Federației Ruse, este Asociația Oamenilor de Afaceri ”Delovaya Rossia”.

Pe 29 octombrie, Andrian Candu s-a retras din funcția de președinte al PRO Moldova, iar Boris Foca, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China a devenit noul președinte interimar al formațiunii. Consiliul Național Politic al PRO Moldova a aprobat o nouă componență a Biroului permanent și l-a desemnat pe Radu Crețu în funcția de secretar general al partidului, după ce Vladimir Cebotari a demisionat.

După ce o perioadă a lipsit din atenția publicului, la sfârșitul lunii octombrie 2021, Dorin Chirtoacă a anunțat că pleacă de la șefia Partidului Liberal și își depune mandatul de consilier municipal. Asta după ce, potrivit lui, autoritățile ezită să declare dosarele în care este vizat ca fiind „politice”. Anunțul a fost făcut pe facebook, unde a publicat o scrisoare adresată partenerilor europeni și americani.

DORIN CHIRTOACĂ, fost președinte al PL: "Vă spun absolut sincer. Eu nu renunț, eu îmi întrerup activitatea politică. Este evident deja faptul că orice soluție va fi dată pe aceste dosare, va fi una politică."

Dorin Chirtoacă a intrat în politică în anul 2005, fiind vicepreședinte al Partidului Liberal. În perioada 2007-2018 a deținut mandatul de primar de Chișinău, fiind ales în trei rânduri. În tot acest timp, Chirtoacă a dat omătul, a testat troleibuzele, a luat amenzi pentru că n-avea categoria necesară pentru șofat:

Pe 13 decembrie, Octavian Țâcu renunță la șefia Partidului Unității Naționale. Într-un live publicat pe Facebook, Țâcu afirmă că demisia i-a fost cerută de către fondatorii formațiunii – Ana Guțu și Anatol Șalaru, în absența sa, la Biroul Politic. Cei doi au invocat eșecul în cele din urmă alegeri parlamentare. De cealaltă parte, Anatol Șalaru susține că Țâcu a fost prezent la ședința respectivă.

OCTAVIAN ȚÂCU, fost președinte PUN: "Vinerea trecută, acești băieții pur și simplu în absența mea mi-au cerut demisia din funcția de președinte al partidului. Fondatorii acestui partid sunt Ana Guțu și Anatol Șalaru, care s-au unit și, pur și simplu, mi-au cerut demisia și au cerut organizarea unui congres, la care eu nu vreau să particip. Prin urmare aici se încheie capitolul PUN."

Octavian Țâcu fusese ales președinte Partidului Unității Naționale în decembrie 2019, pe un termen de patru ani.

La sfârșitul anului 2021, fruntașul formațiunii „Partidul Nostru”, Ilian Cașu, a anunțat că se retrage din politică. El susține că are motive personale. Cașu a fost șef al organizației teritoriale Chișinău a partidului condus de Renato Usatîi și a candidat pentru funcția de primar de Chișinău.

Ultima plecare a anului 2021 a fost cea a lui Ion Ceban, anunțată în penultima zi a anului. Primarul de Chișinău zice că își lansează proiectul său politic - Mișcarea Alternativă Națională. Potrivit lui Ceban, ”arena politică din Republica Moldova are nevoie de o alternativă”.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Nu pot rămâne indiferent și îmi pasă de ceea ce se întâmplă. Știu că această alternativă poate fi o mișcare pe care astăzi declar oficial că o inițiez - Mișcarea Alternativă Națională. Ideea îmi aparține, iar echipa îmi este alături pe parcursul acestor ani. Care vor fi pașii ulteriori, voi declara în detalii suplimentar."

Despre faptul că Ion Ceban se va despărți de PSRM și Igor Dodon, și își va crea un partid, analiștii politici vorbeau încă în vară. În ultimele luni, primarul de Chișinău a fost extrem de vocal și a criticat constant noua guvernare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: