MAEIE a emis alertă de călătorie în Kazahstan: Moldovenii sunt rugați să se abțină de a merge în acest stat

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a emis alertă de călătorie în Kazahstan în legătură cu instaurarea stării de urgență în perioada 5 - 19 ianuarie 2022 în orașul Nur-Sultan, precum și în regiunile Almaty și Mangistau. Astfel, cetățenii Republicii Moldova sunt rugați să se abțină de la călătorii în acest stat.

Foto: digi24.ro

De asemenea se recomandă cetățenilor țării noastre care se află în Republica Kazahstan să evite adunările în masă.

„În caz de necesitate, conaționalii care se confruntă cu dificultăți sunt rugați să apeleze linia de urgență a Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova acreditată prin cumul în Kazahstan. Număr de telefon: +7 929 964 9079 sau pe adresa de email: moscova@mfa.gov.md”, informează MAEIE. 

Conform estimărilor MAEIE în Republica Kazahstan locuiesc peste 21 mii de persoane originare din Republica Moldova.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat miercuri demisia Guvernului, în urma manifestațiilor de amploare împotriva creşterii preţului la gaz.

Un grup de manifestanţi a pătruns, în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent, provocate de o majorare a preţului la gaz. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele sociale, clădirea a fost incendiată, iar jurnaliștii independenți anunță că în oraș s-a instalat haosul.

Rusia a îndemnatla „dialog” în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde au izbucnit tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, relatează France Presse, potrivit Agerpres, citat de digi24.ro.


Pub