Ce salarii vor avea, totuși, judecătorii Curții Constituționale: Explicațiile Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a venit astăzi, 06 ianuarie cu precizări cu privire la salarizarea Președintelui și Judecătorilor Curții Constituționale. Potrivit instituției, angajații CC sunt salarizați în conformitate cu prevederile Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. 

Foto: UNIMEDIA

Astfel, Președintele și Judecătorii din cadrul Curții Constituționale având statutul funcției de demnitate publică, în condițiile art. 10 alin. (3) din Legea nr. 270/2018, nu dețin dreptul de a beneficia de careva sporuri cu caracter specific, adică nu beneficiază de sporul specific de 40%, informează Ministerul Finanțelor.

În 18 ianuarie 2021, Curtea a adoptat o Decizie privind aprobarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a sporului cu caracter specific pentru angajații Curții Constituționale. Regulamentul stabilește, la punctul 5, că prevederile sale nu sunt aplicabile în cazul judecătorilor constituționali. Aceștia nu pot beneficia de sporul cu caracter specific.

Curtea regretă noile încercări de inducere în eroare a societății în privința salariilor judecătorilor săi”, menționează Curtea Constituțională.

Comentariul vine după ce fostul prim-ministru a acuzat-o pe președinta Curții Constituționale de minciună și a calificat drept un fals comunicatul emis de Înalta Curte, privind salariile magistraților. Potrivit lui Ion Chicu, autorii calculelor „consideră că moldovenii sunt limitați la minte”, iar comunicatul prezintă cifre fără sporurile lunare, ce ar ridica leafa Domnicăi Manole la 63 de mii de lei.

Curtea Constituțională a venit, pe 4 ianuarie 2022, cu reacție la scandalul legat de creșterea salariilor judecătorilor instituției, pe care o califică drept „pretinse majorări exagerate”. Înalta Curte declară că acuzațiile lansate pe „piața ideilor din Republica Moldova” sunt lipsite de probe și au menirea să inducă în eroare opinia publică. Astfel, potrivit calculelor prezentate de instituție, președinta CC va avea, în 2022, un salariu de 45 000 lei, iar salariul net va fi de 36 036 lei.

Președinta Maia Sandu a restituit Parlamentului legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Decizia a fost luată urmare a amendamentului cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale, pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, unul dintre autorii acelui amendament, a spus că „au avut senzația că avizul este pozitiv și să grăbeau”, de aceea a fost votat, iar prim-ministra a zis că Guvernul va reveni la majorarea salariilor judecătorilor CC, chiar dacă primul amendament a fost respins.

„Înțeleg că vine în disonanță cu ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetățeni, credeți-mă această instituție noi trebuie să o flancăm, pentru ca această instituție e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat vor evolua lucrurile în țară”, a explicat liderul interimar PAS, Igor Grosu încercarea de majorare a salariilor magistraților CC până la 82 de mii de lei.

Avocatul Ion Dron a catalogat drept „o mită dată la vedere - majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 lei”, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că „dublarea salariile judecătorilor CC este o decredibilizare și o ofensă adusă Curții”.


Pub