Dosarul de la Trușeni, încheiat: Primăriţa şi complicii acesteia, trimişi pe banca acuzaţilor
Procuratura Anticorupție informează că, astăzi 06 ianuarie 2022, a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a primăriţei din Truşeni şi a complicilor acesteia, cărora li se incriminează săvârşirea infracţiunilor de corupere pasivă (art.324 din Codul penal) , pregătirea de escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari (art.26, art.190 alin.(5) din Codul penal) şi escrocherie săvârşită ca fapt consumat (art.190 alin.(2) din Codul penal).

Foto: Captură de ecran
Prin urmare, în unul dintre episoade primăriţei din Truşeni şi arhitectului-șef al Primăriei comunei Trușeni li se incriminează faptul că, în perioada lunilor iunie-iulie 2021, au pretins şi primit mijloace bănești ce nu li se cuvin, în schimbul urgentării eliberării certificatului de urbanism pentru proiectare.

Într-un alt episod, primăriţei din comuna Truşeni şi celor doi complici ai acesteia, li se incriminează faptul pregătirii pentru săvârşirea infracţiunii de escrocherie, manifestată prin ducerea în eroare a unei locuitoare cu vârstă înaintată din comuna Truşeni, în scopul însușirii bunurilor imobile ale acesteia, faptă infracţională pregătită din timp, care însă nu şi-a produs efectul, din motiv că activitatea ilicită a acestora a fost întreruptă de cauze independente de voința făptuitorilor, deoarece aceştia au fost reținuți în cadrul unei cauze penale conexe corupţiei.

Într-un alt caz, aceloraşi figuranţi indicaţi supra, li se incriminează săvârşirea infracţiunii de escrocherie ca fapt consumat, manifestată prin sustragerea prin înşelăciune a mijloacelor băneşti de pe cardul bancar, ce îi aparţinea aceleiaşi locuitoare cu vârstă înaintată din comuna Truşeni.

Primărița comunei Truşeni, arhitectul-şef, fostul şef al întreprinderii municipale a primăriei şi un agent economic sunt cercetaţi de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul mai multor dosare de corupţie. Aceştia au intrat în vizor, după ce a fost documentat un caz de pretindere de mită din partea funcţionarilor primăriei pentru eliberarea unor acte permisive pentru legalizarea unui imobil.

Centrul Național Anticorupție a făcut publice înregistrări video și secvențe din discuțiile care au avut loc în birourile unor funcționari ai Primăriei Trușeni.

La 23 septembrie, arhitectul-șef, reținut în dosarul de corupție la Primăria Trușeni, a fost plasat în arest la domiciliu, decizia fiind luată de Curtea de Apel Chișinău.

La 27 septembrie, primărița de la Trușeni și fostul șef al Întreprinderii municipale, ambii reținuți într-un dosar de corupție, au fost plasați în arest la domiciliu. Decizia a fost luată tot de magistrații de la Curtea de Apel.


Pub