Slusari, indignat după „ședința urgentă” a CSS: Pe ascuns aflu că gazul în ianuarie va costa 647 dolari per 1000 de m3

Fostul deputat al Platormei DA, Alexandr Slusari, critică modul în care Președinția a comunicat despre subiectele discutate, în cadrul primei ședințe din acest a a Consiliului Suprem de Securitate, convocată ieri, pentru a discuta despre „situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție la gazele naturale”.

Foto: UNIMEDIA
„Când guvernarea devine TRANSPARENTĂ?

După ședința subită de ieri a Consiliului Suprem de Securitate am așteptat ceva timp explicații publice. Așa a fost în perioada când doamna Sandu a câștigat scrutinul prezidențial și până la alegerile parlamentare anticipate. După preluarea puterii de către PAS, parcă cineva a pus dopul în comunicare.

De ce noi trebuie să descifrăm comunicatul sec, emis de Președinție, parcă suntem în perioada lui Plahotniuc-Dodon? Cum să înțelegem fraza că membrii CSS au audiat informația despre soluțiile de depășire a unei potențiale crize de gaze? Sau că CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori?

Din data semnării contractului cu Gazprom, societatea nu deține informație suficientă despre situația în sectorul energetic. Solicitarea publicării contractului a rămas fără reacție. Noi nu cunoaștem care a fost prețul gazului pentru decembrie și cât va plăti Moldova în ianuarie. Am ajuns în situația când pe ascuns, primesc informația că prețul gazelor în prima lună a anului 2022 va fi de 647 dolari pentru 1000 m3. Cu multă frică mă roagă să nu divulg sursa. Parcă trăim în dictatura anilor 2016-2019! Ce se întâmplă? Este adevărată informația? De ce tac Vadim Ceban și Andrei Spînu?

În mod absolut netransparent, Guvernul, la insistența Moldovagaz și a lui Andrei Spînu, a transferat recent prin Energocom către Gazprom aproape 1,4 mlrd lei din banii contribuabililor. Până în prezent noi nu am văzut contractul între Energocom și Moldovagaz. Iar contractul între Termoelectrica și Energocom nici nu a fost elaborat. Totodată, de multiplele încălcări juridice ale procedurilor transferului mai devreme sau mai târziu se va ocupa procuratura.

Acum, din nou aud zvonuri precum că Moldovagaz cere ajutor de la Guvern pentru achitarea parțială a plăților în ianuarie. Pe de altă parte, văd câtă rezistență există la această întreprindere, afiliată Gazpromului, în privința auditului comprehensiv și cât de greu merge procesul cu auditul datoriilor istorice.

Domnii guvernați, nu vă pare că prea multe întrebări s-au acumulat în domeniul energetic, la care societatea are dreptul la informații mult mai ample, decât două alineate din comunicatul CSS? Inclusiv să primim răspuns laîntrebarea care este planul de acțiuni concrete cu Pachetul 3 energetic, în condițiile când v-ați asumat angajamentul să nu atingeți 5 ani Moldovagaz?”, a scris fostul deputat al Platormei DA, Alexandr Slusari, într-o postare pe pagina sa de Facebook.



Președinta Maia Sandu a convocat, ieri, 4 ianuarie, în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate. În cadrul acestuia a fost pusă în discuție situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție la gazele naturale.

Membrii CSS au audiat informația despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale, despre evoluția pentru anul 2022 a prețurilor la gazele naturale importate, despre perspectivele pentru luna ianuarie și soluțiile de depășire a unei potențiale crize.

CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat marţi o creştere de peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute.

Potrivit traderilor, conducta Yamal, una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

În acest condiţii, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus şi ele presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor, susţine un trader citat de Reuters.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de Covid-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa.


Pub