Ultima oră! Prețul plătit de Moldova pentru gaz va crește în această lună. Guvernul va face anunțul abia după 10 ianuarie
Prețul de procurare a gazului natural pentru Republica Moldova va crește în ianuarie. Subiectul a fost discutat astăzi, la ședința grupului operativ în domeniul energetic. Informația a fost confirmată, pentru UNIMEDIA, de către șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, care ne-a spus că deocamdată, nu poate oferi mai multe detalii, iar cu o poziție oficială urmează să vină Guvernul, după 10 ianuarie.
Foto: UNIMEDIA

„Prețul precis va crește, dar cu cât vă vom spune după data de 10, dar posibil săptămâna viitoare Guvernul va ieși cu anumite declarații și poziții oficiale la acest subiect. A avut loc ședința grupului operativ în domeniul energetic astăzi și s-a discutat acest subiect. Noi nu vom comenta, nu va fi corect, Guvernul și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor anunța”, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pentru UNIMEDIA. 

Acesta a spus că deocamdată, majorarea se referă la prețul plătit de Moldovagaz, nu și la tarif: „E vorba despre prețul de procurare, încă nu am discutat despre eventuala majorare a tarifelor. De schimbat tariful este o procedură și acum nu discutăm acest subiect”.

Întrebat dacă această scumpire nu va pune Moldovagaz în imposibilitatea de a-și respecta obligațiunile de plată față de Gazprom,Vadim Ceban a răspuns: „Evident, dacă prețul crește, noi trebuie să ne mobilizăm să achităm așa cum prevede contractul. Chiar acest subiect a fost discutat astăzi, la ședința grupului operativ, iar cu detalii va veni Guvernul, nu pot să comunic mai mult”.

Fostul deputat al Platormei DA, Alexandr Slusari, a anunțat, astăzi, că „pe ascuns, primește informația că prețul gazelor în prima lună a anului 2022 va fi de 647 dolari pentru 1000 m3”: „Cu multă frică mă roagă să nu divulg sursa. Parcă trăim în dictatura anilor 2016-2019! Ce se întâmplă? Este adevărată informația? De ce tac Vadim Ceban și Andrei Spînu? În mod absolut netransparent, Guvernul, la insistența Moldovagaz și a lui Andrei Spînu, a transferat recent prin Energocom către Gazprom aproape 1,4 mlrd lei din banii contribuabililor. Până în prezent noi nu am văzut contractul între Energocom și Moldovagaz. Iar contractul între Termoelectrica și Energocom nici nu a fost elaborat. Totodată, de multiplele încălcări juridice ale procedurilor transferului mai devreme sau mai târziu se va ocupa procuratura”.


Pub