Peste 22 de mii de șoferi din stânga Nistrului și-au luat permise de model național, în ultimii patru ani. Sub 9 mii de vehicule au trecut la numere neutre

Șoferii din stânga Nistrului pot să-și schimbe permisul pe unul cu însemne naționale, în mod gratuit și fără susținerea examenelor adiționale. Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, din 2017 până în prezent, 22 463 de șoferi din regiunea transnistreană au beneficiat de această facilitate.

Foto: UNIMEDIA

Situația este mai proastă în ceea ce privește obținerea numerelor neutre de înmatriculare a mașinilor din stânga Nistrului, ceea ce le permite șoferilor să călătorească pe teritoriul țării, dar și în Ucraina.

Potrivit datelor oferite de Biroul de Reintegrare, în perioada 01.09.2018-31.12.2021, au fost înmatriculate cu numere neutre 8986 de autovehicule, circa jumătate fiind solicitate în 2021.

„Această tendință ascendentă a avut loc concomitent cu solicitarea mai multor plăci de model național de către conducătorii auto din regiune și poate fi explicată și prin faptul că începând cu data de 01 septembrie 2021 participarea în traficul rutier internațional a fost asigurată doar pentru autovehiculele cu plăci neutre și ale Republicii Moldova, așa după cum a fost adus la cunoștința persoanelor vizate prin multiple campanii informaționale desfășurate, inclusiv pe parcursul anului 2021”, anunță Biroul de la Chișinău.

Potrivit acestuia, decizia Tiraspolului din 29 decembrie 2021 de a sista temporar activitatea punctelor de emitere a numerelor neutre de înmatriculare are „la bază pretexte politice” și a „diminuat considerabil potențialul de documentare, fiind puși în dificultate cetățenii cu domiciliu în regiune”.


Pub