Slusari acuză petroliștii de „acord de cartel demonstrativ”: Consiliul Concurenței, decapitat, rămâne impotent. Tace și Alaiba

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari afirmă că majorarea prețurilor la carburanți este nejustificată, întrucât marile companii au făcut importuri la finalul lui 2021, după accizele vechi. „Aceste cantități ar ajunge pentru cel puțin două săptămâni”, susține Slusari, indignat că instituțiile statului din domeniu „rămân impotente”.

Foto: UNIMEDIA

„Asistăm astăzi la un acord de cartel demonstrativ din partea celor mai mari petroliști.

În mod sincronizat și nejustificat, companiile petroliere au majorat prețurile la benzină cu 59-60 bani și la motorină cu 30-31 bani. Chipurile din cauza creșterii accizelor.

Accizele au fost majorate din 1 ianuarie. Știu cu siguranță că cei trei mari importatori au efectuat la finele lunii decembrie importuri de carburanți, achitând la vamă accizele vechi.

Astfel, încă minimum 2 săptămâni accizele noi nu ar trebui să fie reflectate în prețuri pentru combustibil . Dar băieții șmecheri au decis că moldovenii au de unde să achite suplimentar 0,54 lei pentru un litru de benzină și 0,24 lei pentru un litru de diesel.

În mod normal, Consiliul Concurenței astăzi urma să descindă în oficiile marelor companii petroliere. Era suficient doar să ceară ultimele declarații vamale de import a carburanților și ultimele documente de plată a accizelor. Prin urmare, se constata majorarea sincronizată și nejustificată a prețurilor la panou și amendarea drastică a petroliștilor, care au participat în acest acord de cartel.

Dar Consiliul Concurenței, care din 11 august este decapitat, rămâne impotent. Tace și Dumitru Alaiba, care ne-a promis până la finele anului 2021 apariția unui alt organ de reglementare, puternic de Doamne ferește, care ar substitui Consiliul Concurenței și ANRE.

În realitate, după 5 luni de promisiuni, avem „reformă” eșuată, un Consiliu al Concurenței nefuncțional, fără conducere, niște grupări monopoliste, care se joacă cu prețurile cum vor, și poporul acestei țări, care achită din greu incompetența unor politicieni și abuzurile necontrolate ale unor baroni din economie”, a comentat Slusari.

Astăzi s-au scumpit record prețurile la carburanți, iar creșterile nu se opresc. Acestea vor fi și mai mari, mâine, potrivit minimelor de referință afișate de regulatorul principal din domeniu.

ANRE a venit cu explicație, făcând trimitere la majorarea accizelor începând cu 1 ianuarie 2022.


Pub