Ilan Șor: Prețurile au explodat la început de an, iar guvernarea PAS este surdă și mută

Prețurile carburanților au explodat chiar din primele zile ale anului, iar în primăvară vom asista la un colaps economic și social din cauza inflației care nu mai poate fi controlată. Între timp, guvernarea PAS este surdă și mută și nu face nimic pentru a opri avalanșa scumpirilor. Constatarea aparține liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și a fost făcută într-o intervenție video pe pagina sa de Facebook.

Foto: Ilan Șor

„Din 4 ianuarie, litrul de benzină se va scumpi cu 60 de bani, iar cel de motorină va costa cu 30 de bani mai mult. Și aceste scumpiri vin în situația în care carburanții s-au scumpit în ritm galopant în ultimele luni. Explicația celor de la ANRE e simplă: carburanții se scumpesc pentru că s-au majorat accizele. Știți de ce a majorat PAS accizele? Pentru că vrea mai mulți bani la buget. Însă cât de tâmpit trebuie să fii să te aștepți că companiile petroliere vor plăti din profitul lor pentru accize majorate. Evident că vor pune această majorare pe spatele oamenilor. Și s-a întâmplat ceea ce era evident. Oamenii vor plăti mai mult pentru benzină și motorină, companiile petroliere se vor îmbogăți și mai mult”, a declarat Ilan Șor.

Potrivit deputatului Șor, carburanții s-au scumpit și se vor mai scumpi, pentru că la conducere avem o adunătură de idioți și analfabeți, care în ultimul rând se gândesc la oameni.

„Cine spunea că ne așteaptă vremuri bune? Pregătiți-vă, acestea nu sunt singurele vești „bune”. PAS cu PAS ne pregătim să trăim vremuri bune pentru scumpiri! Zilele trecute, guvernatorul Băncii Naționale prognoza creșterea inflației și, concomitent a vorbit despre devalorizarea inevitabilă a leului. Chiar dacă BNM vorbește despre o creștere a prețurilor de aproximativ 5%, experții independenți sunt și mai pesimiști și se așteaptă la o creștere a inflației de aproximativ 15%. Este ceea ce am anticipat eu cu mult timp în urmă când spuneam că, în lipsa unor măsuri energice și ferme, în primăvară vom asista la un colaps economic și social. Dar guvernarea PAS a fost surdă și mută”, a declarat Ilan Șor.

Șor a adăugat că trebuie luate măsuri urgente pentru a opri un eventual colaps. Potrivit lui, în primul rând, trebuie adoptate măsuri urgente pentru a preveni șocurile noului val de scumpiri asupra păturilor sociale care și așa trăiesc la limita subzistenței.

„Vorbim despre bătrâni, despre familiile cu mulți copii, despre oamenii cu venituri mici care trăiesc de pe o zi pe alta. Ei trebuie ajutați, altfel prăpastia în societate va crește și mai mult. Guvernarea tace, nu întreprinde nimic. A votat un buget antisocial, care-i avantajează pe ei și dezavantajează majoritatea absolută a populației. Demult nu am mai cunoscut o atitudine atât de iresponsabilă a Guvernului față de propriul popor. Cam de pe vremea oracolului Sturza, care va rămâne în istorie ca premierul care a achitat salariile în galoși. În al doilea rând, trebuie adoptate măsuri urgente pentru susținerea economiei. Sperăm ca, măcar în cel de-al 12-lea ceas, guvernarea PAS își va aminti măcar o parte din promisiunile pe care le-a făcut. În caz contrar, le vom aminti noi și toată țara, când vor veni oamenii cu furcile la Guvern, Parlament și Președinție”, a conchis Șor.


Pub