Cinci capete de acuzare pe numele procurorului Igor Popa: Ar fi admis falsuri în declarația de avere

Procurorul General interimar a dispus, ieri, începerea urmăririi penale pe 5 capete de acuzare, în privința șefului Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, suspendat, Igor Popa.

Foto: Captură video

„Urmărirea penală a fost începută în temeiul bănuielii rezonabile că, procurorul ar fi săvârșit infracțiunea prevăzută de art.352/1 alin.(2) din Codul penal, adică falsul în declarații, manifestată prin neincluderea intenționată a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020, precum şi la eliberarea şi ulterior angajarea în funcţie din ianuarie 2020, privind imobilele deţinute de concubina acestuia, care reprezentau spaţiul comun locativ, date care era obligat să le prezinte ţinând cont de prevederile Legii 133/2016 privind declararea averii şi intereselor personale.

Toate 5 cazuri sunt cercetate în continuare de către procurorii anticorupție, fiind conexate la cauza penală inițiată în privința acestui procuror în luna noiembrie 2021, pe faptul îmbogățirii ilicite, infracțiune prevăzută de art. 330/2 din Codul penal”, arată nota emisă de Procuratura Anticorupție.

Șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, cercetat pentru îmbogățire ilicită, Igor Popa, a fost suspendat din funcția de procuror, la data de 28 decembrie 2021. CSP a admis demersul Procurorului General interimar, Dumitru Robu.

La mijlocul lunii noiembrie, Igor Popa a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Procuratura Anticorupție anunța că va contesta hotărârea instanței de judecată privind aplicarea măsurii preventive - arestul la domiciliu pe numele lui Igor Popa.

Igor Popa, aflat sub control judiciar, a părăsit țara. Judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a „permis” să plece la București. Procurorii, nemulțumiți de decizia ultimului au contestat decizia, iar pe 6 decembrie Popa a revenit după gratii.

Fostul adjunct al fostului procuror general, Eduard Harunjen, procurorul Igor Popa, a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Chișinău, sediul Ciocana în decembrie 2019.

Igor Popa a fost anterior procuror general-adjunct, iar, după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, a deținut interimatul funcției de procuror general. Popa a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice, fiind acuzat de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.


Pub