Durleșteanu vrea un Comitet special pe lângă Guvern: Elaborarea unui plan anticriză e mai bună decât datul vinei pe contextul internațional

Fosta ministră a Finanțelor propune crearea unui Comitet special pe lângă Guvern, care va elabora un plan național de stabilitate economică, financiară și socială. „Elaborarea și implementarea unui plan anticriză național în orice situație este mai bun decât datul vinei pe contextul internațional. Fiecărui stat îi este menit să se descurce singur conform deciziilor luate în interiorul țării și nu în afara acesteia”, își motivează Marian Durleșteanu solicitarea către actuala guvernare.

Foto: Mariana Durleșteanu

„Welcome în 2022. Intrăm în noul an cu acciza majorată la benzină și motorină, cu surprize politice, de genul ANI vs. CC și cele ce țin de tensiunile geopolitice din regiune care nu pot ocoli Republica Moldova. După cum am declarat anterior, anul 2022 nu va fi unul ușor. Previziunile pesimiste le cunoaștem cu toții, începând de la acutizarea situației pandemice, prețuri explozive la resursele energetice, inflația acerbă care vor avea efecte de scumpiri în lanț la toate produsele și serviciile.

Ținând cont de provocările atât la nivel global cât și la nivel național, vin cu propunerea ca în cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru al RM, să fie constituit un Comitet de stabilitate economică, fiscal-financiară și socială - comitet format din profesioniști cu experiență și practică reală în sectorul public și privat, experți din cadrul ong-urilor, cu obiectiv clar de a veni cu expertiză și recomandări în:

▪️Gestionarea sărăciei energetice a populației,

▪️Cu măsuri pentru diminuarea inflației,

▪️Cu măsuri întru susținerea mediului de afaceri,

▪️Cu discuții transparente a CBTM pe următorii ani în reglementarea situației ce ține de datoriile pentru gazele livrate, etc .

Bilanțul anului 2021 și prognozele pentru anul 2022 nu lasă spațiu de manevră și loc de experimente pentru Guvern.

E timpul și cazul de acționat rapid și eficient, de implicat specialiști care știu exact cum trebuie de gestionat situațiile de criză”, a declarat Durleșteanu.

Guvernarea PAS nu a reacționat, deocamdată, la această propunere.

Anul 2022 a început cu explozie de prețuri la carburanți, iar creșterile nu se opresc. Acestea vor fi și mai mari, mâine, potrivit minimelor de referință afișate de regulatorul principal din domeniu.

ANRE a venit cu explicație, făcând trimitere la majorarea accizelor, începând cu 1 ianuarie 2022.


Pub