Vladimir Plahotniuc și-a luat avion cu bani din miliardul furat: Procurorii i-au înaintat o nouă învinuire, ce vizează 21 mil. dolari

Procuratura Anticorupție a adus, astăzi, la cunoștința avocaților ordonanța de punere sub învinuire, cu completarea acuzării față de Vladimir Plahotniuc, în dosarul „Frauda Bancară”.

Foto: colaj noi.md

Astfel, fostului lider PD i se incriminează încă trei capete de acuzare: Crearea și conducerea unei organizații criminale (art.284 din Codul penal), Escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari (art.190 alin.(5) din Codul penal) și Spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari (art.243 alin.(3) din Codul penal).

„Noul episod incriminat lui Vladimir Plahotniuc are ca referință perioada 24.11.2014-29.06.2015, atunci când numitul acționând ca conducător al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor, prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de 21 000 000 USD, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Banca de Economii” SA.

Prin urmare, în cadrul urmăririi penale, procurorii au constatat că, Vladimir Plahotniuc, din mijloace financiare obţinute conform schemei infracţionale indicate supra, a achiziționat un avion, pe care l-a utilizat în interese personale și în interesele organizației criminale, pe care ulterior l-a înstrăinat unor persoane terțe.

Amintim că, anterior în cadrul aceleiaşi cauze penale, Vladimir Plahotniuc, a fost pus sub acuzare, incriminându-i comiterea infracțiunilor de crearea și conducerea unei organizații criminale (art.284 din Codul penal), escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari (art.190 alin.(5) din Codul penal) și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari (art.243 alin.(3) din Codul penal).

Totodată, măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privința lui Plahotniuc Vladimir, în prezenta cauză rămâne neschimbată”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Liderul PD de atunci scria că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, dar nu a mai revenit în țară.

Mai bine de un an, oligarhul fugar s-a aflat pe teritoriul Statelor Unite, unde a solicitat și azil politic, cerere respinsă însă de autoritățile acestui stat.

În pragul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Plahotniuc a părăsit SUA și a ajuns în Turcia.

Deși organele de drept ale Republicii Moldova au solicitat informații și extrădarea lui Plahotniuc, acestea au rămas deocamdată fără vreun răspuns. Plahotniuc se află, potrivit mai multor surse, în partea controlată de Turcia a Ciprului, zonă „unde nu te ajunge justiția”, după cum afirmau experții.


Pub