Curtea Constituțională vine cu calcule pe „pretinsele majorări exagerate de salarii” ale judecătorilor: Vezi cifrele

Curtea Constituțională a venit cu reacție la scandalul legat de creșterea salariilor judecătorilor instituției, pe care o califică drept „pretinse majorări exagerate”. Înalta Curte declară că acuzațiile lansate pe „piața ideilor din Republica Moldova” sunt lipsite de probe și au menirea să inducă în eroare opinia publică.

Foto: captură

„În ultima perioadă, piața ideilor din Republica Moldova a fost dominată de discuțiile despre salariile judecătorilor Curții Constituționale. De cele mai multe ori, discuțiile nu au fost însoțite de probe, încercându-se adesea inducerea în eroare a opiniei publice prin invocarea unor măriri exagerate ale salariilor judecătorilor. Inducerea în eroare persistă și după modificările recente la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Pentru a evita prejudicierea continuă a imaginii Curții Constituționale prin aceste luări de poziție, considerăm necesar să vă prezentăm diferențele exacte dintre salariul judecătorilor constituționali în 2021 și salariul pe care aceștia îl vor avea în 2022. De asemenea, vom prezenta cu cât s-a modificat salariul asistenților judiciari de la Curtea Constituțională.

În 2021:

· salariul brut al unui judecător constituțional a fost de 31 954 lei. Salariul net al acestuia a fost de 25 589 lei;

· salariul brut al Președintelui Curții Constituționale a fost de 39 000 lei, iar salariul său net de 31 232 lei;

· salariul brut al unui asistent judiciar de la Curtea Constituțională a fost de 8687 lei.

În 2022, ca urmare a modificărilor legale,

· salariul brut al unui judecător constituțional va fi de 40 950 lei, iar salariul net al acestuia va fi de 32 793 lei;

· salariul brut al Președintelui Curții va fi de 45 000 lei, iar salariul său net – 36 036 lei;

· ca urmare a modificării valorii de referință, salariul brut pentru asistenții judiciari va fi de 9198 lei.

Din 1 ianuarie 2022, salariul net al unui judecător constituțional va crește cu 7 204 lei, iar salariul net al Președintelui Curții Constituționale cu 4 804 lei”, se arată într-un comunicat al instituției.

Președinta Maia Sandu a restituit Parlamentului legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Decizia a fost luată urmare a amendamentului cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale, pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.

Ppreședintele Parlamentului, Igor Grosu, unul dintre autorii acelui amendament, a spus că „au avut senzația că avizul este pozitiv și să grăbeau”, de aceea a fost votat, iar prim-ministra a zis că Guvernul va reveni la majorarea salariilor judecătorilor CC, chiar dacă primul amendament a fost respins.

„Înțeleg că vine în disonanță cu ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetățeni, credeți-mă această instituție noi trebuie să o flancăm, pentru ca această instituție e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat vor evolua lucrurile în țară”, a explicat liderul interimar PAS, Igor Grosu încercarea de majorare a salariilor magistraților CC până la 82 de mii de lei.

Avocatul Ion Dron a catalogat drept „o mită dată la vedere - majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 lei”, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că „dublarea salariile judecătorilor CC este o decredibilizare și o ofensă adusă Curții”.


Pub