Țîrdea: Domnica Manole совсем берега попутала. Am văzut din ăștia în 2015-2019, iar acum sunt fugari

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea s-a arătat indignat de reacția Domnică Manole la constatarea ANI. „Cовсем берега попутала (n.r. a întrecut orice limită), dă de înțeles țării întregi că sunt patricienii - ea și Sandu, și restul”, a scris Țîrdea pe rețele.

Foto: UNIMEDIA

„Domnica Manole a întrecut orice limită. Dă de înțeles țării întregi că sunt patricienii - ea și Sandu, și restul.

Și ca nimeni să nu aibă dubii, inspectorul ANI care a constat conflict de interese pe numele acesteia, va fi pedepsit public.

Poate chiar închis.

Ei au devenit incontrolabili de la atât de multă putere.

Am văzut din ăștia în 2015-2019, iar acum sunt fugari”, a comentat deputatul PSRM.

Analistul politic Dionis Cenușa a comentat reacția președintei Maia Sandu și pe cea a ministrului Justiției, Sergiu Litinenco, la actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate, făcut public pe 31 decembrie, potrivit căruia, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. „Aceste acțiuni pot fi interpretate drept act de intimidare instituțională în raport cu ANI”, a menționat analistul.

ANI a anunțat vineri, 31 decembrie, că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către președinta Curții Constituționale. Asta după ce, la 27 aprilie 2020, Domnica Manole nu a fost recuzată de la ședința la care se decidea soarta mandatului său de judecător al CC.

Câteva zile înainte, 56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce în aceeași zi a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC.

54 de deputați au votat pentru adoptarea declarației cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere a 3 magistrați.

Judecătorii Curții Constituționale au luat act de declarația adoptată în Parlament cu privire la recunoașterea caracterului captiv al CC. „Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii CC constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit art. 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice”, menționează CC.

Și președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a venit cu o reacție, după ce Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către aceasta. Manole a declarat, în cadrul unui comunicat publicat pe site-ul CC, că actul în discuție îi „provoacă mai multe nedumeriri” și că va întreprinde toate măsurile necesare, pentru ca inspectorul de integritate care a semnat actul de constatare să fie tras la răspundere.


Pub