ANI nu comentează acuzațiile lansate de șefa statului și ministrul Justiției, pe dosarul conflictului de interese al Domnicăi Manole

ANI se abține de la o reacție la acuzațiile de șefa statului și ministrul Justiției, pe dosarul conflictului de interese al Domnicăi Manole. „Nu comentăm”, a spus pentru UNIMEDIA purtătoarea de cuvânt a instituției Maria Dastic.

Foto: Colaj

Purtătoarea de cuvânt a ANI a spus că intituția „nu comentează” acuzațiile lansate de Maia Sandu și Sergiu Litvinenco.

Șefa statului, Maia Sandu, consideră constatarea Autorității Naționale de Integritate în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, una ilegală. „Sper ca juriștii, oamenii cu experiențe și cunoștințe în domeniu să explice mai mult la acest subiect”, a spus Sandu.

La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că constatarea ANI în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole nu este altceva decât „o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale”. Potrivit lui, „ne aflăm în prezența unei arogări de atribuții contrar Constituției”, pe care însăși aceasta le interzic

Analistul politic Dionis Cenușa a comentat reacția președintei Maia Sandu și pe cea a ministrului Justiției, Sergiu Litinenco, la actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate, potrivit căruia, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. „Aceste acțiuni pot fi interpretate drept act de intimidare instituțională în raport cu ANI”, a menționat analistul.

ANI a anunțat vineri, 31 decembrie, că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către președinta Curții Constituționale. Asta după ce, la 27 aprilie 2020, Domnica Manole nu a fost recuzată de la ședința la care se decidea soarta mandatului său de judecător al CC.

Câteva zile înainte, 56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce în aceeași zi a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC.

54 de deputați au votat pentru adoptarea declarației cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere a 3 magistrați.

Judecătorii Curții Constituționale au luat act de declarația adoptată în Parlament cu privire la recunoașterea caracterului captiv al CC. „Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii CC constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit art. 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice”, menționează CC.

Și președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a venit cu o reacție, după ce Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către aceasta. Manole a declarat, în cadrul unui comunicat publicat pe site-ul CC, că actul în discuție îi „provoacă mai multe nedumeriri” și că va întreprinde toate măsurile necesare, pentru ca inspectorul de integritate care a semnat actul de constatare să fie tras la răspundere.


Pub