Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

04 Ian. 2022 / 14:02

ANRE: Carburanţii continuă să se scumpească

Carburanţii continuă să se scumpească. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costă de astăzi, 21 lei şi 30 de bani, cu 54 de bani mai mult. Un litru de motorină are un preţ de 17 lei şi 73 de bani, cu 25 de bani mai mult comparativ cu preţul de ieri.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), creşterea preţurilor la produsele petroliere se explică în mare parte prin faptul că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova, transmite IPN.

În decembrie 2020 s-a decis majorarea graduală a cotelor accizelor pentru o perioadă de trei ani, 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. Din 1 ianuarie 2022, acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei, iar pentru o tonă de motorină – cu 237 de lei, majorare care se reflectă în preţul final la pompă.

ANRE subliniază, că majorarea preţurilor bazată pe creşterea cotei accizelor, poartă un caracter unic, fiind aplicată în prima zi de calcul a anului nou. În continuare, evoluţiile zilnice ale preţurilor la produsele petroliere principale de tip standard vor fi influenţate exclusiv de nivelul cotaţiilor la bursele internaţionale şi ratele de schimb ale monedei naţionale în raport cu dolarul.


 

Comentarii