Actualitate

Diplomaţie pe stil rusesc: La o zi după convorbirea cu Biden, Kremlinul efectuează teste cu rachete Zircon

La mai puţin de 24 de ore de la convorbirea telefonică de joi dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, pe care Kremlinul a descris-o în general drept un început „bun” de răcire a tensiunilor generate de dosarul Ucraina, armata rusă a efectuat teste cu nu mai puţin de zece rachete de croazieră hipersonice, transmite agenţia Reuters.

Evoluţia urmează teste similare, dar la scară mai mică, de săptămâna trecută, pe care Putin le-a salutat drept „un mare eveniment din viaţa ţării”, care marchează „un pas substanţial” în consolidarea capacităţilor de apărare ale Rusiei.

Evoluţia survine la doar câteva zile înaintea mult aşteptatelor discuţii din 10 ianuarie, iniţiate de poziţia de forţă a liderilor ruşi cu oficialii SUA-NATO de la Geneva: „Rusia a testat aproximativ 10 noi rachete de croazieră hipersonice Tsirkon (Zircon) trase dintr-o fregată şi încă două dintr-un submarin, a declarat vineri agenţia de ştiri Interfax, citând surse ale Flotei Nordului”, transmite Reuters.

Raportul notează, de asemenea, că testul amplu survine pe fondul scepticismului continuu din partea Occidentului cu privire la faptul că programul hipersonic al Rusiei este într-adevăr atât de avansat pe cât încearcă Putin să-l prezinte încă din 2018.

„Unii experţi occidentali au pus la îndoială superioritatea reală a noii generaţii de arme a Rusiei, subliniind că există o combinaţie de factori – viteză, manevrabilitate şi altitudine – a rachetelor hipersonice, care le face dificil de urmărit şi interceptat”, conform Reuters.

Cu privire la criza din Ucraina, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut presiuni în ultimele sale comentarii: „Dacă nu urmează un răspuns constructiv într-un timp rezonabil şi Occidentul îşi continuă linia agresivă, atunci Rusia va fi obligată să ia toate măsurile necesare pentru a asigura un echilibru strategic şi să eliminăm ameninţările inacceptabile la adresa securităţii noastre”.

„Propunerile noastre vizează crearea şi legalizarea unui nou sistem de acorduri bazat pe principiul indivizibilităţii securităţii şi renunţării la încercările de atingere a superiorităţii militare, care a fost aprobat în unanimitate de liderii tuturor statelor euro-atlantice în anii 1990. Aş dori să subliniez că avem nevoie de garanţii obligatorii din punct de vedere juridic, deoarece colegii noştri occidentali nu îşi îndeplinesc în mod sistematic obligaţiile politice, ca să nu mai vorbim de asigurările exprimate şi promisiunile făcute liderilor sovietici şi ruşi”, a declarat Lavrov.

Rusia este cunoscută pentru nerespectarea principiilor de drept internaţional. A invadat Peninsula Crimeea în 2014 şi încalcă numeroase tratate internaţionale, menţinând ilegal trupe pe teritoriul Moldovei, Ucrainei şi Georgiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *