Ministrul Justiției acuză ANI de ignoranță și o apără pe Domnica Manole: Nu este altceva decât o nerecunoaștere a jurisprudenței CC
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că constatarea ANI în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole nu este altceva decât „o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale”. Potrivit lui, „ne aflăm în prezența unei arogări de atribuții contrar Constituției”, pe care însăși aceasta le interzice.
Foto: UNIMEDIA

Referitor la așa-numitul act de constatare al ANI vizând „conflictul de interese” al Președintei Curții Constituționale, emis pe 31 decembrie, m-am expus de mai multe ori încă atunci când această inepție a fost inițiată. Am formulat și o sesizare la Curte, iar urmare acesteia Curtea Constituțională a emis o hotărâre – nr. 18 din 9 iulie 2021, care este definitivă, nesusceptibilă de a fi atacată, cu considerente foarte clare nu doar pentru juriști, ci și pentru oricine poate citi în limba română.

Reiau aici punctul meu de vedere. Ca și peste tot în lume, hotărârile Curții Costituționale sunt definitive și nu pot fi cenzurate. A permite unui organ administrativ să verifice dacă în procesul activității jurisdicționale s-a admis sau nu conflict de interese echivalează cu instituirea unui control din exterior al activităţii jurisdicţionale. Lucru pe care Constituţia îl interzice. Or, ceea ce a făcut ANI în ajunul Revelionului nu este altceva decât o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale care, sub aspectul forței juridice, este asimilată Constituției. De fapt, ne aflăm în prezența unei arogări de atribuții contrar Constituției, pe care însăși Constituția le interzice.

Modul în care s-a acționat depășește, după mine, abuzul la care s-a recurs, atunci când PSRM și ȘOR au decis să revoce, contrar prevederilor constituționale, mandatul unui judecător constituțional. Atunci, însăși Curtea a apreciat că acea hotărâre „atentează la însăşi esenţa Constituţiei Republicii Moldova”. Spre deosebire de acel caz, care a bulversat opinia publică națională și internațională, în acest caz, deși există o hotărâre a Curții Constituționale, s-a mers mai departe. Cu siguranță că așa ceva este fără precedent. De ce a acționat în acest fel, cu câteva ore înainte de Revelion, o instituție a cărei conducere a fost pusă de Plahotniuc, care are zero confiscări de averi a hoților mari din această țară și care îi scoate curați ca lacrima pe pușcăriabili, care nu-și pot justifica averile? Este o întrebare la care atât statul, dar mai ales societatea va trebui să afle un răspuns într-un viitor apropiat”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Șefa statului, Maia Sandu, consideră constatarea Autorității Naționale de Integritate în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, una ilegală. „Sper ca juriștii, oamenii cu experiențe și cunoștințe în domeniu să explice mai mult la acest subiect”, a spus Sandu.

ANI a anunțat vineri, 31 decembrie, că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Președinta Curții Constituționale. Asta după ce în ședința din 27 aprilie 2020, Domnica Manole nu a fost recuzată de la ședința la care se decidea soarta mandatului său de judecător al CC.

Câteva zile înainte, 56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce în aceeași zi a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC.

54 de deputați au votat pentru adoptarea declarației cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere a 3 magistrați.

Judecătorii Curții Constituționale au luat act de declarația adoptată în Parlament cu privire la recunoașterea caracterului captiv al CC. „Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii CC constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit art. 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice”, menționează CC.


Pub