Slusari publică un document ce-l vizează pe fratele lui Dorel Musteață și rolul acestuia în furtul miliardului: Cer PG să vină cu explicații

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a publicat un document în care este descrisă implicarea fratelui lui Dorel Musteață, Marian Musteață, într-un episod din dosarul furtul miliardului. Mai exact, este vorba despre ordonanța de punere sub învinuire a acestuia, semnată de procurora Anticorupție Victoria Furtună, la data de 5 martie 2020. În acest context, Slusari cere claritate și explicații de la Procuratura Generală.

Foto: UNIMEDIA
„Nici nu cunosc de la cine a venit acest document. Nu insist la nimic. Nu afirm nimic. Dar cer de la Procuratura Generală explicații. În special privind rolul fratelui lui Dorel Musteață, precum și privind cele ale lui Tudor Balițchii și Victor Caraman.

Este un episod, în linii mari cunoscut pentru mine în calitate de președinte al comisiei parlamentare de anchetă. A fost perioada de culminare a fraudei. Noiembrie 2014. Grupările criminale Plahotniuc, Șor și Platon știau foarte bine că Drăguțan-Candu-Leancă-Arapu vor asigura eliberarea garanțiilor de stat, care vor acoperi devalizarea sistemului bancar din bugetul de stat.

Un fragment al acestui dezmăț este legat de sustragerea din Banca de Economie a peste 12,5 MILIOANE DOLARI SUA, la indicația directă a lui Ilan Șor, care au ajuns la compania INSIDOWN LTD, controlată de Plahotniuc și cu care criminalul a răscumpărat de la Platon acțiunile din Victoriabank.

Pe acest subiect încă în legislativul precedent a venit Stoianoglo, cu solicitarea ridicării imunității deputatului Ulanov, care a deschis pe numele său mai multe companii-offshore, prin care acești bani au trecut de la BEM până la compania lui Plahotniuc. Atunci, în plenul Parlamentului, l-am întrebat pe Procurorul General despre rolul lui Platon, care era beneficiarul final al acestei tranzacții obscure. Domnul Stoianoglo a răspuns evaziv că merge ancheta. Pentru mine a fost încă un semn că procuratura lui Stoianoglo încearcă să-l menajeze pe raiderul nr. 1.

Dar toată operațiunea de furt a început cu declarația vamală FALSĂ din partea unui tânăr, care chipurile a adus în țară 16,8 MILIOANE DOLARI și a primit certificat de legiferare a valutei. Mai departe, după cum vedeți, au urmat înscrieri false la acest individ și mai multe companii-прокладки în Banca Socială și BEM, după ce suma de peste 12,5 milioane dolari a fost sustrasă din alte conturi ale Băncii de Economii și transferată lui Plahotniuc. Din câte înțeleg din acest document (pe care Stoianoglo nu l-a arătat atunci deputaților) pentru schema cu vama, controlul asupra lui Dorin Burunsus și înscrierile fictive erau responsabili Tudor Balițchii și Victor Caraman, alias "Братец". Din ordonanță reiese că cel care a eliberat declarația vamală fictivă, a fost fratele lui Dorel Musteață”, a menționat Alexandr Slusari, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Despre dosarul penal împotriva fratelui "reformatorului" justiției presa a scris ceva, băzându-se pe afirmațiile domnului Musteață și fără oferirea detaliilor. Din data pornirii anchetei penale au trecut aproape 2 ani. Se cere claritate. Sunt acuzații grave privind participarea persoanei în acțiunile grupărilor criminale Plahotniuc, Șor, Platon.
Dacă Marin Musteață nu are tangență cu această schemă, să vedem ordonanța de scoatere a lui de sub învinuire și tragerea la răspundere a celor, care au fabricat acest dosar. Dacă ancheta continuă, atunci apare întrebare de ce așa de greu decurge procesul și dacă despre implicarea lui Marin Musteață au știut deputații PAS, atunci când l-au promovat pe Dorel Musteață la CSJ. La fel, apare întrebare de ce se află în libertate Balițchii și "Братец". Societatea, care a fost sărăcită semnificativ în urma furtului miliardelor din sistemul bancar și care trebuie să întoarcă suma respectivă în valoare dublă din propriile buzunare, este în drept să cunoscă ADEVĂRUL!”, subliniază Slusari.





Pub