(video) Locul unde oamenii nu văd nici soarele, nici lumina zilei, timp de patru luni pe an. Cum s-au adaptat la întuneric

Îți imaginezi că ai putea să nu vezi deloc soarele și nici lumina zilei, pe tot parcursul iernii? Ei bine, acest lucru este real pentru oamenii care trăiesc într-o Într-o mică localitate din Suedia, unde soarele nu răsare timp de 4 luni pe an. Din acest motiv, unele persoane intră în depresie, însă localnicii au găsit o soluție, scrie Digi24.ro.

Foto: Profmedia Images

Satul Abisko este situat la 250 km în interiorul Cercului Polar. Localitatea din Suedia este cufundată în beznă întreaga iarnă. Totul începe în octombrie, urmează noiembrie, decembrie și ianuarie, iar lumina începe să revină în februarie.

Însă o perioadă atât de lungă de întuneric îşi pune amprenta asupra oamenilor. Atunci când ai parte de o noapte atât de lungă, nu prea mai ești motivat să ieși din casă. Oamenii au nevoie de lumină ca să-și adapteze ceasul intern la lumea exterioară.

„Unii oameni nu se pot adapta la asta (la nopțile lungi, n.red.). Încep să intre în depresie, mănâncă necontrolat și se îngrașă”, realtează Mariana Figueiro, cercetătoare.

Ca să treacă peste această perioadă, scandinavii au o soluție aparte. Ei folosesc așa-numitele camere de lumină, situate în centre spa.

„Avem lămpi de lumină care simulează lumina solară. Efectul este similar celui pe care îl are statul afară 20 de minute, în timpul verii”, spune Fia Magnusson, directoarea unui centru spa.

Mulți spun că aceste camere sunt de un real ajutor. Cu toate acestea, lumina artificială nu o poate înlocui pe cea naturală.

Atunci când soarele răsare din nou peste Abisko, întreaga comunitate urcă pe unul dintre dealurile de lângă sat și pur și simplu stă acolo, sărbătorind momentul. E cu adevărat un moment de bucurie.


Pub