Câte miliarde au adus vameșii la bugetul de stat în 2021? Produsele din tutun, al doilea cel mai mare contribuabil

03 Ian. 2022, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Ian. 2022, 13:09 // Actual //  MD Bani

În anul 2021, Serviciul Vamal raportează încasări record la bugetul de stat. Astfel, în anul care a trecut au fost colectate peste 28,5 miliarde de lei.

Potrivit informațiilor, în această perioadă a fost atestată o creștere de 26,8% comparativ cu anul 2020 și de 24,9% comparativ cu anul 2019.

De asemenea, Serviciul Vamal anunță că în luna decembrie 2021 au crescut veniturile la bugetul de stat administrate de organul vamal. Astfel, în ultima lună a anului 2021, au fost înregistrate încasări de  3,062 miliarde lei, cu 27.2 % mai mult față luna decembrie 2020.

Cei mai mulți bani au provenit din plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale.

Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de circa 43%, urmat de produsele din tutun, care generează de 30,7% și autovehicule, cu o cotă de peste 19% din suma totală a accizelor.

Creșterea încasărilor administrate de Serviciul Vamal este determinată, preponderent, de perfecționarea controlului vamal, declararea autentică a bunurilor de către agenții economici de bună-credință, dar și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă. Un alt factor ce influențează sporirea colectărilor la buget vizează măsurile de simplificare a procedurilor vamale și facilitare a comerțului internațional, cum ar fi declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 16:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 16:07 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Eric Roberge este un specialist în finanţe, cu experienţă în ceea ce priveşte investiţiile şi construirea averii pe termen lung. Pentru el, cele mai importante aspecte pentru acest scop sunt identificarea oportunităţilor de investiţii şi o strategie solidă care să asigure îmbogăţirea, scrie Business Insider.

În timp, el a reuşit să pună bazele unui plan de îmbogăţire în trei etape, pe care îl vinde mai departe celor ce vor să-şi aducă averea la următorul nivel.

Care sunt paşii către îmbogăţire ale unui specialist în finanţe. Ce trebuie să faci:

1. Fii gata de schimbare şi planifică din timp

Un plan financiar pe termen lung care funcţionează ţine cont de schimbările inevitabile în ceea ce priveşte obiectivele, valorile, priorităţile şi circumstanţele. Deşi s-ar putea să nu ştiţi exact ce se va schimba, puteţi totuşi să planificaţi pentru o viaţă în continua schimbare.

Un punct important pe listă este economisirea, care trebuie să depăşească cheltuielile. Evitaţi ipotezele nerealiste privind veniturile şi cheltuielile viitoare. Atunci când luaţi decizii, optaţi pentru alegeri care vă permit să vă retrageţi cu un cost redus.

2. Caută metode de a câştiga mai mult decât în prezent

Dacă vreţi să vă creşteţi averea, creşterea veniturilor vă va accelera eforturile. Prea mulţi oameni care vor să arunce cu sfaturi despre bani ignoră această realitate.

Să câştigi mai mult nu este uşor de făcut şi nu există un sfat prescriptiv care să ajute pe toată lumea.

Dar nu putem ignora importanţa de a câştiga mai mulţi bani dacă obiectivul nostru este de a crea mai multă bogăţie. Există multe căi care vă pot duce la un venit mai mare, aşa că nu aveţi nevoie de un singur răspuns corect. Trebuie să selectezi şi să te ţii de o strategie care are sens pentru tine

3. O viaţă mai modestă ajută întotdeauna

Indiferent de ceea ce doriţi să faceţi, veţi avea nevoie de bani pentru a vă permite stilul de viaţă ales în viitor. Şi nu veţi putea să lucraţi pentru a câştiga un venit la nesfârşit. Prin alegere sau prin circumstanţe, veţi avea nevoie în cele din urmă de o altă modalitate de a vă plăti nevoile decât munca proprie.

Acest lucru înseamnă că trebuie să recunoaştem necesitatea de a economisi bani şi de a investi.

Să trăieşti frugal pentru a deveni bogat este posibil; este un fapt simplu că, cu cât cheltuielile tale sunt mai mici, cu atât poţi economisi mai mult, iar economiile ar fi indicat să meargă către investiţii, decât să se transforme într-un munte de cash dintr-o bancă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău