Războiul Natașei din Regatul Unit. Sturza: Maia Sandu riscă să rămână așa cum este, singură

03 Ian. 2022, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Ian. 2022, 13:06 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține într-o postare pe facebook că de-a lungul „carierei” sale de afacerist, Slava Platon (Veaceslav Platon n.a) a făcut mai multe „achiziții” – deputați, miniștri, judecători, procurori, activiști, jurnaliști. Lista scurtă o puteți vedea în rechizitoriile lui Plaha. Cu sprijinul lor, el a devenit „faimos” – raiderul numărul unu, spălătorul de miliarde… Dar de departe cea mai valoroasă este „mama copilului” – Natalia Morari!

Natașa este infinit mai dotată și mai inteligentă pentru „scopuri mărețe”. Ambițioasă, orgolioasă, fără multe repere de orice gen, ea este mereu gata de acțiune. Și încă ce fel de acțiune?! Nu, nu de a-l salva pe „tatăl copilului”. Ea vrea să conducă lumea. Slava (ca și mulți alții) și banii lui sunt doar instrumente tranzitorii. Un pic umilită de opinia publică, dar neînfrântă, ea s-a pus deja pe treabă. Devenită subit foarte activă pe rețelele de socializare cu postări aparent lacrimogene, în realitate, Natașa creează alternative, PR fin și subtil, dar și trolling de duzină. E impresionantă lista celor care comentează și dau like-uri la aceste „mesaje” – de la naivi la cei supărați, frustrați și puțin invidioși că au rămas pe dinafară. Armata perfectă”, explică Sturza

Potrivit lui, actualul primar al Capitalei, Iv. Ceban & Co sunt doar instrumente pentru ea. Faima unui nou păpușar este scopul ei final.

Așa că unii prematur s-au bucurat că fața opoziției guvernării actuale va fi una de „MAN” fără multe șanse. Nu, va fi una de „Femeie”. Cu șanse. Și aceste șanse vor crește pe măsură ce va trece timpul, iar schimbările spre bine vor fi în întârziere din partea guvernării”, mai spune Sturza.

În opinia omului de afaceri, Natalia Morari știe să taxeze.

Maia Sandu? Riscă să rămână așa cum este, singură cu o redută în jur de 10-15 soldați fideli, deveniți peste noapte generali, dar fără trupe și mare pricepere la război. Epurările și filtrele nu prea încurajează pe nimeni să se înroleze. Mai rămâne mandatul popular. E nuclear, dar are și el termen de valabilitate. Așa că ne așteaptă în anul 2022 un război de uzură: toți „clientii” contracandidatului – împotriva Maiei Sandu. Poate e timpul „dracilor” ca să trecem podul?”, se întreabă retoric Sturza.

Omul de afaceri a enumerat un șir de provocări cu care urmează să se confrunte guvernarea în anul 2022:

– ne așteaptă un al cincilea val de pandemie extrem de virulent în condițiile unei lipse totale de strategie de vaccinare și măsuri elementare de protecție;

– în societate se acumulează multiple tensiuni, care vor degenera în proteste;

– facturile la energie și gaze sunt exorbitante;

– creștere exponențială a prețurilor și inflației;

– reforma justiției s-a împotmolit;

– trimiterea în judecată a arestărilor televizate va fi o provocare majoră. Cazul Stoianoglo – cel mai mare test al guvernării;

– sistemul cleptocratic din justiție va contraataca;

– granturile și finanțările externe nu sunt o certitudine. Pentru ele va trebui de luptat;

– autoritățile locale dau dovadă de nerăbdare;

– separatiștii presați de ucraineni vor contraataca spre malul drept, amplificând provocările;

– în guvern vor trebui făcute remanieri serioase;

– unii „generali” vor trebui trimiși înapoi în cazarmă;

– prietenii Moldovei în extern se vor confrunta cu alegeri cu un rezultat incert.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău