Cele mai scumpe cadouri protocolare pe care le-a primit Maia Sandu. Cine i le-a dăruit și cât costă

03 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
03 Ian. 2022, 18:09 // Au Bani //  MD Bani

Circa 40 de cadouri protocolare a primit președinta țării, Maia Sandu, în perioada lunilor octombrie-decembrie a anului 2021, cel mai scump fiind evaluat la aproape 10 mii de lei, scrie Realitatea.md.

Potrivit Registrului de evidență a cadourilor admisibile din trimestrul al IV-lea al președintei, cel mai scump cadou primit este un set de stilou și pix din argint cu proba 925, în etui de piele naturală, producătorul Waldmann, seria Edelfeder, estimat la suma de 9 800 de lei. Cadoul a fost dăruit de către președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, eurodeputatul, Siegfried Mureșan, bun care a fost trecut în proprietatea Aparatului președintelui țării.

Pe locul doi al topului celor mai scumpe cadouri protocolare primite de Maia Sandu este Cartea „Regenerative Agriculture. What’s missing? What we need to know?” (n.r. „Agricultura regenerativă. Ce lipsește? Ce trebuie să știm?”), scrisă de David Kent și Boris Boincean. Cartea a fost evaluată la suma de 4 200 de lei și a fost dăruită de doctorul habilitat în științe agricole, profesorul cercetător și expertul în agricultură durabilă și ecologică, Boris Boincean.

Locul trei este ocupat de tabloul-portret personalizat în ramă, cu dimensiunea 100 x 75 cm, dăruit de Ambasadorul Republicii Tadjikistan cu reședința la Kiev, Davlatali Haydar Nazrizoda, la ceremonia de acreditare. Cadoul este estimat la 3 200 de lei.

Cu o sută de lei mai puțin, clasamentul este continuat de un stilou cu peniță decorat cu cristale de Boemia, producător Preciosa, Cehia, oferit Maiei Sandu de către șeful delegației Comitetului pentru Afaceri Externe, Apărare și Securitate din cadrul Senatului Republicii Cehe Pavel Fisher. Cadoul valorează 3 100 de lei.

Poziția a cincea este ocupată de un set de articol din cristal de Boemia, cu simbolul clădirii Senatului Republicii Cehe, lucrat manual, oferit șefei statului țării noastre de către Șeful delegației Comitetului pentru Afaceri Externe, Apărare și Securitate din cadrul Senatului Republicii Cehe, Pavel Fisher, care valorează 2 800 de lei.

Cel mai ieftin cadou primit în această perioadă în dar de către Maia Sandu este estimat la 50 de lei fiind vorba de o revistă.

Printre cadourile primite de președintă se numără și suvenire, figurine, farfurii decorative, set alcătuit din farfurii și cești pentru cafea, cărți, monede comemorative, medalii.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău