Moldovenii pot beneficia de pensia anticipată pentru carieră lungă: Vezi unde poți depune cererea

Începând de astăzi, 1 ianuarie, se introduce o nouă categorie de pensie - pensia anticipată pentru carieră lungă, care se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile - 35 ani și 6 luni.

Pensia anticipată pentru carieră lungă se acordă de la data depunerii cererii, termenul de examinare a acesteia fiind de 60 de zile de la data depunerii împreună cu toate actele necesare.

Pentru a depune cererea, îndemnăm beneficiarii să-și programeze online vizita la CTAS, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS" de pe site-ul CNAS www.cnas.gov.md. În cazul în care nu aveţi această posibilitate, vă puteți adresa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu.

La data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, se acordă în baza cererii, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive realizate ulterior.


Pub