(video) Vadim Ceban califică drept „politică” decizia ca MoldovaGaz să fie supusă auditului de către Curtea de Conturi: Dar suntem gata să executăm legea

Președintele MoldovaGaz, Vadim Ceban, consideră că decizia Parlamentului de a pune în responsabilitatea Curții de Conturi auditul de la companie este „mai mult politică” si mai puțin corectă. „Este părerea mea personală, dar noi suntem gata să executăm legea și, respectiv, să oferim toate informațiile auditorilor care vor veni din partea Curții de Conturi”, a declarat Ceban la UNInterviu pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

„Eu nu pot și nu vreau să comentez deciziile care s-au luat de organul legislativ. Eu am opinia personală, în opinia mea la o societate pe acțiuni de stat nu dispune pachetul de control, Curtea de Conturi nu poate efectua audit, noi avem auditori independenți care sunt angajați în baza unui concurs transparent și respectiv noi contractam companii care intră în big și anume big four, big five și respectiv și companiile care au un renume. Permanent așa a fost, pentru că statul poate audita entitățile unde se utilizează mai mult banul public. Noi nu am utilizat ban public respectiv aici eu consider că decizia este luată mai mult politică și respectiv nu pot comenta mai mult, dar noi suntem gata să executăm legea și respectiv să oferim toate informațiile auditorilor care vor veni din partea Curții de Conturi”, a menționat Vadim Ceban.

Totodată, Vadim Ceban consideră că această decizie nu este corectă din punct de vedere a gestionării corporative.

„Nu că nu-mi place, eu consider că asta nui corect, asta e opinia mea și opinia mea este susținută de majoritatea experților, deci aici nu trebuie să inventăm ceva nou, dar așa s-a decis respectiv din considerentul că întreprinderea MoldovaGaz sau grupurile de companii reprezintă la moment așa și este un interes public și respectiv noi suntem…, eu nu vad aici nici o problemă, dar din punct de vedere a gestionării corporative acest lucru nu este corect”, a mai declarat Ceban.

Guvernul a aprobat, în cadrul ultimei ședințe din acest an, proiectul privind efectuarea auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL „Factoring Finance”), pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Proiectul a fost adoptat de Guvern în pofida faptului că CNA a anunțat, astăzi, că a identificat mai multe ambiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom. Aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate, se arată în raportul instituției.

Parlamentul a aprobat proiectul de lege potrivit căruia, Curtea de Conturi a Republicii Moldova va efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. În acest context, se propune ca raportul auditului în domeniul gazelor naturale să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.

„Moldovagaz” a anunțat privind plata pentru gaz în luna decembrie. „Instituția a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plată pentru gazele naturale consumate în prima jumătate a lunii decembrie”.

Anterior, Vadim Ceban a anunțat că Moldovagaz zilnic transferă bani către Gazprom pentru a evita situația care a fost acum o lună.

Gazprom a notificat pe 22 noiembrie, Moldova să achite datoria pentru a nu sista livrările de gaze naturale. Deși a dat un ultimatum, compania a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

În aceeași săptămână, miniștii s-au întrunit în ședință pentru a aproba proiectul hotărârii Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora, iar cu o zi înainte deputații au votat modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița.

Astfel, 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom au fost oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom.

În ziua transferului, Gazprom a spus că este îngrijorat că „neachitarea pentru gaz” se poate repeta. Potrivit unui reprezentant al companiei, faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru a lichida restanțele la plata pentru gaze semnalează că există probleme energetice în țară.



Pub