9 sfaturi pentru un vagin fericit

Știai că cuvântul „vagin” provine din limba latină și înseamnă teacă? Da, anume teacă, care, potrivit dicționarului limbii române, înseamnă înveliș în care se păstrează de obicei lama unei săbii. Nu e greu de ghicit că denumirea se datorează faptului că în timpul actului sexual vaginul învelește penisul erect ca o teacă. Și pentru că sănătatea intimă depinde de cea a „tecii”, în acest articol îți propun să vezi câteva obiceiuri care îți va face vaginul fericit.

1. Fără spălături vaginale

Spălăturile vaginale nu sunt benefice pentru vagin. Mai mult, experții în sănătate precizează că astfel de spălături sunt de fapt o procedură medicală și profilactică prescrisă de medic în anumite cazuri și nu este o procedură de igienă. În acest caz apare întrebarea: dar cum menții vaginul curat? Din fericire, vaginul este un organ uimitor și face o treabă excelentă în a se menține singur curat. Și face acest lucru prin echilibrarea bacteriilor sănătoase și a nivelul optim de pH. În vagin există o microfloră unică – lactobacteriile, care sunt predominante. Acestea creează un mediu acid și produc substanțe antiseptice și antibacteriene pentru a lupta împotriva microbilor periculoși (patogeni). Respectiv, spălăturile vaginale practic ucid unele dintre aceste bacterii benefice, ceea ce duce la modificarea pH-ul și te fac mai susceptibilă la infecții.

2. Lasă părul pubian

Știai că oamenii sunt singurele mamifere care au păr pubian? Și asta îi face speciali. Părul pubian absoarbe mirosurile, dar servește și ca o pernă de protecție care previne frecarea pielii în timpul actului sexual. Este comod! Acum întrebarea este ce facem totuși cu părul pubian? Este normal să-l tundem sau să-l îndepărtăm de-a lungul liniei bikini. Dar experții spun că cu cât mai puțin îl vom îndepărta cu atât mai puține mâncărimi vom avea pe măsură ce părul crește înapoi, mai puține tăieturi și zgârieturi și mai puține fire de păr incarnate.

Totuși, dacă ești adeptă a epilării sau ai nevoie să te razi, încearcă să utilizezi geluri și creme de ras naturale. Și nu uita – rade-te în direcția creșterii părului. Când ne bărbierim picioarele, începem de la gleznă spre genunchi, dar în cazul zonei intime, acest lucru nu trebuie de făcut. Pielea din zona bikini este destul de subțire și sensibilă.

3. Verifică ingredientele lubrifianților

Lubrifiantul este uimitor și poate fi o modalitate excelentă de a îmbunătăți experiența sexuală, deoarece ajută la prevenirea frecării dureroase. Dar ar trebui să știi că unii lubrifianți conțin substanțe chimice care nu sunt bune pentru organism. Aceasta pentru că pielea din interiorul și din jurul organelor genitale poate fi deosebit de sensibilă, așa că este important să iei în considerare ce produse folosești ca lubrifiant. Medicii recomandă să eviți lubrifianții care conțin: 

  • Arome: pot irita pielea, mai ales pentru persoanele cu pielea sensibilă;
  • Glicerină: poate fi o problemă pentru persoanele predispuse la infecții cu drojdie;
  • Parabeni: pot perturba echilibrul hormonal, ceea ce poate cauza probleme în întregul corp;
  • Propilenglicol: se găsește în mulți lubrifianți obișnuiți pe bază de apă și poate fi iritant dacă aveți pielea sensibilă.

4. Utilizează jucării sexuale sigure pentru corp

În prezent există multe variante de jucării sexuale pe piață, dar nu toate se pot lăuda cu o calitate bună și siguranță. Experții spun că unele nu sunt bune pentru nimic altceva decât a ocupa spațiu în sertar.

Totuși, există și jucării printre jucării. Aici specialiștii chiar vin cu o recomandare: alege jucăriile sexuale realizate din aceleași materiale ca și ustensilele de bucătărie: silicon, oțel inoxidabil, sticlă, lemn, metal, ceramică, piatră și plastic dur.

  • Lemnul este un material durabil. Un vibrator bine făcut din el te poate servi toată viața. În plus, lemnul este frumos, fiecare jucărie făcută din el are un model unic.
  • Siliconul este un material de înaltă calitate, care se referă la materiale din clasa medicală. Este non-poros, fără ftalați și latex și, prin urmare, este non-alergenic. Nu are gust sau miros și este ușor de dezinfectat.
  • Oțel inoxidabil. Jucăriile din metal, precum și cele din sticlă, păstrează temperatura. Au o greutate notabilă în comparație cu jucăriile din alte materiale, o suprafață netedă și plăcută. Nu este pretențios în îngrijire. Materialul este nefavorabil pentru dezvoltarea bacteriilor.
  • Jucăriile din sticlă sunt realizate de obicei din sticlă borosilicată de înaltă calitate. Este un  material dur, neporos, ușor de curățat, potrivit pentru experimente sexuale cu schimbări de temperatură, deoarece jucăria menține o temperatură constantă.
  • Plastic numit ABS. Este un produs fără ftalați, este non-poros și ușor de curățat. Jucăriile din plastic sunt prezentate într-o gama variată de culori, au prețuri accesibile și dau o vibrație puternică. Materialul este rezistent la uzură.

5. Practică sex mai sigur

Una dintre cele mai bune și mai simple moduri de a-ți menține vaginul sănătos este să practici sex mai sigur. Iată câteva sfaturi pentru a fi în siguranță:

  • Folosește prezervativele. Nu este complicat. Știi deja ce ar trebui să faci, așa că doar fă-o.
  • Fă-ți teste regulate pentru infecțiile cu transmitere sexuală. Ar trebui să te testezi după orice partener cu care faci schimb de fluide.
  • Urmărește ordinea actului sexual. Trecerea de la jocul anal la jocul vaginal poate crește probabilitatea apariției infecțiilor, cum ar fi infecțiile dureroase ale tractului urinar. Dacă îți place sexul anal, fă-l după sexul vaginal, nu înainte.
  • Verifică compoziția prezervativului. Există o mulțime de mărci care sunt făcute cu spermicide. Spermicidele nu sunt foarte bune pentru vagin, deoarece pot ucide și bacteriile benefice de acolo. 

6. Urinează după sex

Urinarea după sex poate ajuta la reducerea probabilității infecțiilor urinare. În plus, te ajută să obții un timp discret pentru curățare.

7. Poartă lenjerie din stofă naturală

Lenjeria din stofă naturală face vaginul fericit. Lenjeria din bumbac este grozavă. Are proprietăți de absorbție a umezelii și, respectiv, limitează cantitatea de umezeală care poate contribui la creșterea bacteriilor. Schimbarea rapidă a lenjeriei intime umede poate ajuta, de asemenea, la limitarea problemelor. Indiferent de tipul de lenjerie care îți place, asigură-te că o schimbi zilnic.

8. Dormi în pielea goală 

Dormitul în pielea goală poate să nu fie primul lucru la care te gândești când vine vorba de îmbunătățirea sănătății, dar se dovedește că are câteva proprietăți benefice. Studiile au arătat că ajută să adormi mai rapid. Fără haine, temperatura corpului scade ușor, iar asta poate avea un efect pozitiv asupra vitezei de adormire. De asemenea, dormitul nud îmbunătățește calitatea generală a somnului. În plus, te poate ajuta să te menții în formă, pentru că la o temperatură mai joasă corpul tău arde mai multe calorii. Și în final, lenjeria intimă care stă strâns pe corp crește riscul de infecții la femei și scade numărul de spermatozoizi la bărbați. Deci, în timpul zilei, este mai bine să alegi țesături naturale și modele mai largi, iar noaptea este mai bine să-i permiți vaginului să „respire”.

9. Examenul ginecologic

Fiecare femeie trebuie să treacă examenul ginecologic cel puțin o dată pe an. Începând cu vârsta de 18 ani sau de când devin active sexual, tuturor femeilor li este recomandat să facă testul Babeș-Papanicolau. În cazul în care observi eliminări uretrale și/sau vaginale, simți un disconfort sau disurie, mergi la medic pentru a face un examen microscopic pe frotiu. Acesta este un test de diagnostic important, utilizat pe scară largă pentru evaluarea stării de sănătate a femeilor. Microscopia frotiului permite evaluarea stării vaginului și prezența / absența unui proces inflamator în organele sistemului reproductiv. Momentul optim pentru un frotiu este mijlocul ciclului menstrual. Înainte de acest examen ginecologic ar trebui:

  • timp de două până la trei zile, să excluzi utilizarea oricăror supozitoare vaginale;
  • cu o zi înainte de analiză, să nu faci baie (doar duș);
  • exclude spălăturile vaginale.

Deci, urmează acești pași pentru un vagin sănătos și o viață sexuală minunată.

Foto:  getmegiddy.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.