Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

04 Dec. 2021 / 14:35

O uzină cu o capacitate de 150 mii tone de oţel va fi construită la Bălţi 

O uzină cu o capacitate de producţie de 150 mii tone de oţel beton, va fi construită pe teritoriul Zonei Economice Libere Bălţi. Întreprinderea, va fi situată în satul Pănăşeşti şi va genera 250 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de aproximativ 600 de euro. Investiţia este estimată la 14 milioane de euro şi va achiziţiona anual materie primă în valoare de 40 milione de euro.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Agenţia de Investiţii, fondatorii companiei sunt originari din Republica Moldova cu experienţă în România.

Uzina va avea o hală de 12 mii de metri pătraţi şi o capacitate de producţie de 150 mii tone de oţel beton de 8-32 mm, 5000 de tone fiind exportate lunar în România. Aceasta va utiliza tehnologia de topire a metalului prin inducţie, care este considerabil mai ecologică, unii parametri de impact asupra mediului fiind mult mai mici.

Reprezentantul companiei investitoare, Alexandru Rotaru, a explicat care este specificul procesului de producere şi ce tehnologii vor fi utilizate, dar şi cine sunt potenţialii clienţi ai întreprinderii pe teritoriul ţării şi în afara acesteia.

„În Republica Moldova se generează lunar 20-30 mii tone de deşeuri, există o necesitate de 16 mii de tone de oţel beton. Deci, avem un deşeu care este şi o sursă de materie primă pentru noi: transformăm dintr-un produs neutil, într-un produs pentru construcţii. Practic 70 la sută din astfel de deşeuri sunt generate de municipiul Chişinău, acesta fiind şi cel mai mare consumator de oţel beton, iar noi ne aflăm la 35 de km” a menţionat Alexandru Rotaru.

În Republica Moldova se generează lunar aproximativ 20-30 mii tone deşeuri feroase. Necesitatea de oţel beton a Republicii Moldova este de 16 mii de tone lunar.

Comentarii