Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

13 Dec. 2021 / 15:30

Republica Moldova a înregistrat cea mai mică rată a şomajului din Europa, studiu

Republica Moldova a înregistrat cea mai mică din Europa rată a şomajului . Cel puţin aşa arată datele un studiu realizat de expertul în politici economice, Veaceslav Ioniţă, relatează Mesager.

Potrivit acestuia, în trimestrul III al acestui an, rata şomajului a ajuns la nivelul de 2,5 %, cel mai scăzut nivel din istoria ţării, întrucât anterior acesta oscila între 6-7 %. 

„Sunt două explicaţii care stau în spatele scăderii ratei şomajului în plină criză pandemică. Fie moldovenii nu au apelat la serviciile statului în căutarea unui loc de muncă, şi au găsit de sinestătător, fie au plecat peste hotare”, menţionează Veaceslav Ioniţă. 

Partea îngrijorătoare este că, în cel mai scurt timp vom avea locuri de muncă, dar nu vom avea angajaţi.

„Un indicator, de ce rata şomajului este atât de mică în Moldova, pur şi simplu numai avem oameni. Partea îngrijorătoare este că noi, în cel mai scurt timp, deja vom avea locuri de muncă dar nu vom avea angajaţi. Guvernul a fost nevoit acum câţiva ani de zile să liberalizeze procedura de aducere în ţară a muncitorilor străini, deoarece în domeniul construcţiilor noi deja ne confruntăm cu probleme enorme în ceea ce ţine forţa de muncă”, mai precizează expertul economic.

 

Comentarii