Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

16 Dec. 2021 / 14:30

Moldovenii vor putea amplasa sisteme alternative de energie electrică pe terenuri agricole

În Republica Moldova va fi permisă amplasarea sistemelor alternative de energie electrică pe terenuri cu destinaţie agricolă. Deputaţii au aprobat în prima lectură modificări la Codul funciar, în scopul generării unor surse alternative de energie electrică.

Potrivit Parlamentului, proiectul prevede amplasarea pe terenurile cu destinaţie agricolă a sistemelor fotovoltaice solare fără a fi necesară schimbarea destinaţiei. Totodată, va putea fi schimbată destinaţia terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcţia instalaţiilor eoliene.

De asemenea, se propune ca instalaţiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică şi nu prin utilizarea betonului armat sau al altui tip de materiale de construcţie care, ar avea impact negativ asupra fertilităţii solului. Astfel, sunt prevăzute măsuri pentru a conserva şi a spori fertilitatea solului.

În document se regăsesc şi condiţiile de proiectare, instalare, montare şi amplasare a sistemelor solare fotovoltaice şi a centralelor electrice eoliene.

Beneficiile modificărilor constau în acoperirea deficitului de energie electrică generat de surse locale, crearea locurilor de muncă la nivel local, majorarea veniturilor bugetelor locale atât din contul impozitelor locale achitate, cât şi a bugetului de stat din contul taxelor TVA prelevate, se menţionează în document. La fel, acestea sunt necesare întru protecţia terenurilor de calitate superioară şi pentru a creşte siguranţa energetică, reducerea importului de energie în Republica Moldova.

Comentarii