Măriri de salarii, indemnizații, gaz și pensie. Lista modificărilor care intră în vigoare în Moldova din 1 ianuarie 2022

Primăria Municipiului Chișinău
Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Noul an 2022 vine cu mai multe modificări pentru cetățenii Republicii Moldova. Unele schimbări sunt îmbucurătoare, altele mai puțin. Așadar, în acest articol am adunat toate modificările care se întâmplă în țară începând cu ziua de astăzi, 1 ianuarie 2022.

#1. Prima modificare ține de indemnizația pe care o vor primi părinții la nașterea copilului. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, indemnizația unică la nașterea copilului se va majora. Cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului va fi de 10 068 de lei, cu 609 lei mai mult (anterior, indemnizația era de 9 459 de lei). Detalii, AICI!

#2. A doua modificare este valabilă pentru locuitorii din satul Costești, raionul Ialoveni. Din 1 ianuarie 2021, aceștia vor achita mai mult pentru serviciile de colectare și ridicare a gunoiului menajer. Suma va crește de la 50 de lei pe lună la 65 de lei pe lună. Compania prestatoare de servicii de salubrizare este „Service Tulis” SRL.

#3. A treia modificare se referă la pensii. CNAS anunță că începând cu 1 ianuarie 2022 se introduce o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă, care se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 de ani și șase luni. Detalii, AICI!

#4. A patra modificare, la fel, ține de pensie într-o oarecare măsură. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Potrivit documentului votat de către deputați, pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.

#5. Salariile judecătorilor Curții Constituționale (CC) vor fi majorate cu „circa” 15 000 de lei și vor ajunge la 60 000 de lei pe lună. Detalii, AICI!

#6. Salariului mediu lunar pe economie în anul 2022 va fi de 9 900 de lei (în 2021, acesta era de 8 716 lei).  Detalii, AICI.

#7. Din anul 2022, vom plăti cu 8 bănuți mai puțin un metru cub de gaz. Începând cu 1 ianuarie 2022, 1 m³ de gaz va costa 11 lei, inclusiv cu TVA. Prețul vechi era de 11,08 bani. Detalii, AICI.

#8. Începând cu 1 ianuarie 2022, vor fi reexaminate pensiile de dizabilitate, care au fost stabilite până la 1 ianuarie 1999. Vor fi reexaminate pensiile pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare după ieșirea la pensie de la cinci la șapte ani. Totodată, cei care au un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie de dizabilitate, de la doi ani, vor beneficia de reexaminarea pensiei. Detalii, AICI!

#9. Începând cu 1 ianuarie 2022 și până la 31 decembrie 2022, Partidul Politic „ȘOR” va fi lipsit de alocații de la bugetul de stat din cauza nedeclarării banilor la alegerile din Bălți. Detalii, AICI!

#10. Din 1 ianuarie 2022, atribuțiile ce țin de asigurarea ordinii publice cu ocazia întrunirilor, manifestațiilor cultural-sportive și a altor activități similare, precum și de restabilire a ordinii publice vor trece din competența poliției în cea a carabinierilor. Un astfel de proiect de lege a fost votat de parlament în ședința plenară din 12.2.2021.

#11. Anul 2022 este declarat anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Parlamentul a aprobat această hotărâre cu scopul de a promova valorile, a educa tânăra generație în spiritul eroic-patriotic, dar și de a oferi un omagiu de recunoștință a statului față de meritele veteranilor de război, care au luptat pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Detalii, AICI!

#12. De pe 1 ianuarie 2022, orice publicitate a jocurilor de noroc, loteriilor și pariurilor sportive (online, panouri, TV, radio, scris, print, video, audio, în interiorul sau în exteriorul clădirilor) este interzisă. Zilnic în Moldova se vând 1,3 milioane de bilete de loterie. Detalii, AICI!

#13. Începând din 1 ianuarie 2022, ruta municipală nr. 121 spre satul Bubuieci va avea itinerar modificat. Noul traseu îl puteți vedea AICI!


Dacă ne-a scăpat ceva și mai sunt modificări operate din 1 ianuarie, nu ezita să ne scrii!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente