image
Sursa foto: jurnal.md

Ala Nemerenco: În RM nu s-a depistat niciun caz de infectare cu tulpina Omicron

În Republica Moldova n-a fost depistat, deocamdată, niciun caz de infectare cu tulpina Omicron. Ala Nemerenco, ministrul sănătății spune că Republica Moldova are capacitatea de secvențiere pentru a depista prezența tulpinii Omicron, însă deocamdată nicio probă supusă testării nu a atestat prezența tulpinii.

Totuși, potrivit șefei de la Sănătate, autoritățile sunt alertate de numărul mare de infectări din Europa și sunt în pregătiri pentru un nou val de infectări, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că deși noua tulpină Omicron face ravagii în Europa, Republica Moldova înregistrează, deocamdată, doar cazuri de infectare cu tulpina Delta.

„Omicron este foarte contagios dar, Slavă Domnului, nu este atât de agresiv. Dacă la 19 decembrie în toată lumea erau înregistrate 38-39 de mii de cazuri, la 24 decembrie doar în Marea Britanie erau înregistrate 100 de mii de cazuri de Omicron. În luna octombrie, am primit aparatajul necesar pentru a realiza secvențierea aici, în Republica Moldova. Se aleg teste din diferite localități, din 16 teste nu s-a depistat niciun caz cu tulpina nouă Omicron”, a spus Ala Nemenrenco, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Ministrul sănătății spune că autoritățile sunt conștiente de izbucnirea unui nou val de infectări după sărbătorile de iarnă, iar din acest motiv sunt pregătite pentru a fi reactivate secțiile cu profil COVID din spitale. De asemenea, Ministerul Sănătății pregătește stocurile necesare de medicamente, consumabile și crește capacitatea de testare a cetățenilor, astfel încât focarele de infecții să fie depistate cât mai precoce.

„Acum ne-am pregătit, avem suficiente medicamente, teste, creștem capacitatea de testare inclusiv cu teste antigen, nu doar PCR. Avem pregătite toate medicamentele pentru terapie intensivă și în același timp ne-am orientat spre cele două medicamente care acum sunt în top antivirale, unul produs de compania Pfizer și al doilea produs de compania Merck. Suntem gata să anunțăm licitații, ca să procurăm aceste medicamente. Discutăm cu Casa de Asigurări să compensăm o parte din aceste medicamente ca să le oferim pentru pacienții care se tratează acasă. Aceste medicamente sunt eficiente în stadiul inițial al maladiei, de la primele simptome”, a mai spus Ala Nemerenco.

Ieri, alte 422 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova, dintre care 143 de cazuri în regiunea transnistreană. Din numărul total de cazuri, 18 sunt asociate cu contact în afara țării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: