Statul a câștigat peste 255 de milioane de lei din activități de loterie și pariuri sportive

Mai mult de 255 de milioane de lei au câștigat statul și întreprinderile de stat din activitățile de loterie și pariuri sportive, desfășurate de NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei (LNM), în perioada noiembrie 2018 – 2021. O creștere spectaculoasă a veniturilor a fost înregistrată în anul 2021, când la bugetul de stat și al companiilor administrate de stat au ajuns peste 176,5 milioane de lei.

Foto: 7777.md

Cele mai importante sume au fost obținute de către SA Loteria Națională a Moldovei – 108,6 milioane de lei în 2021 și aproape 125 de milioane de lei în toată perioada de desfășurare a parteneriatului public-privat. Al doilea cel mai mare beneficiar, dintre companiile de stat, este Poșta Moldovei, care din colaborarea cu NGM Company a câștigat, în 2018-2021, aproape 24 de milioane de lei, inclusiv aproximativ 8,3 milioane de lei în 2021.

Din momentul în care au fost reintroduse impozitele pe câștigurile persoanelor fizice din activități de loterie și pariuri sportive, impozitele pentru toate tipurile de câștiguri s-au ridicat la aproape 47,3 milioane de lei, dintre care mai mult de 40,7 milioane au fost plătite în 2021.

Din taxa pe valoare adăugată pentru publicitate, statul a obținut mai mult de 4 milioane de lei în 2021 și peste 9 milioane în toată perioada parteneriatului public-privat.

NGM Company este și unul dintre cei mai mari sponsori ai diferitelor proiecte de importanță socială. Astfel, în 2019-2021, pentru acțiuni de responsabilitate socială a fost alocate aproape 8,4 milioane de lei, dintre care 6,6 milioane de lei în 2021. În această perioadă au fost realizate proiecte de susținere materială a veteranilor de război, oamenilor cu nevoi speciale, au fost desfășurate mai multe campanii de ajutorare a populației în contextul pandemiei de COVID-19. Peste 8 mii de familii au primit pachete cu produse alimentare și dezinfectanți, spitalul raional de la Soroca și Institutul de Medicină Urgentă au primit câte un aparat performant de ventilație artificială a plămânilor. Un alt sector care a beneficiat de sponsorizare a fost sportul. Pentru pregătirea sportivilor de Olimpiada de la Tokyo și premierea lor pentru rezultate, NGM Company a oferit 1,9 milioane de lei. Au fost sprijiniți financiar Federațiile de Lupte, Haltere, Biatlon, Armwrestling, sponsorizate numeroase competiții de amatori din diferite domenii ale sportului. Bugetul pentru sport a fost, în 2021, de aproximativ 4,4 milioane de lei.

„Din momentul în care compania noastră și-a început activitatea în Republica Moldova, am reușit să creăm o industrie europeană a distracțiilor, bazată pe respectarea drepturilor jucătorilor și care a adus statului venituri care erau de neconceput, deși loteriile și pariurile sportive existau în Republica Moldova, practic, de la proclamarea independenței. Acest rezultat are la bază modelul european și mondial transparent de desfășurare a afacerilor. Mii de oameni au obținut, în această perioadă, câștiguri impresionante, se bucură de automobile noi, 32 de moldoveni sunt acum milionari. Compania noastră a devenit un bun prieten pentru sportivi amatori și de performanță. Fără falsă modestie pot să spun că la rezultatele de la olimpiadă, campionate mondiale și europene, și-a adus contribuția și portalul 7777.md, administrat de NGM Company, care a oferit burse și premii sportivilor. Le-am oferit o mână de ajutor la mii de familii, grav afectați de pandemia COVID-19. Toate aceste proiecte au fost realizate din bugetul propriu al companiei. Din păcate, suntem obligați să ne conformăm legii, care ne pune în imposibilitate de a le continua de la 1 ianuarie 2022. Vreau să le spun mulțumesc partenerilor noștri, care ne-au motivat să facem atât de multe lucruri bune. Rezultatele acestor proiecte sunt cea mai bună apreciere pentru noi”, a declarat directorul NGM Company, Plamen Milanov.



Pub